Ανοιχτά της Συρίας το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya

-
104
Αν μας έρθει ο απρόσκλητος Ιρανός μουσαφίρης, Ιωάννης Αναστασάκης

Εικόνες από δορυφόρο δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, Maxar Technologies, που ισχυρίζεται ότι δείχνουν δραστηριότητα γύρω από ιρανικό τάνκερ που θεωρείται ότι βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά των ακτών της Συρίας. Στις φωτογραφίες, το Adrian Darya 1 φαίνεται να βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρότερο ιρανικό τάνκερ το Jasmine, με γραμμές πρόσδεσης μεταξύ των πλοίων και έναν γερανό να έχει αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο πλοίο.

Οι εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ισχυριζόταν ότι το Adrian Darya 1 προετοιμάζονταν να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία. «Παρά τη δέσμευση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι το AdrianDarya1 δεν θα μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, πλέον μεταφέρει πετρέλαιο στις συριακές ακτές» έγραψε στο Twitter.

Αναφέρθηκε στις εικόνες από την υπηρεσία παρακολούθησης Tanker Trackers που φαίνεται να δείχνουν το πλοίο AdrianDarya1, να βρίσκεται δίπλα στο μικρότερο συριακό τάνκερ Jasmine ανοιχτά των ακτών της Συρίας. «Αυτό δεν αποτελεί επιβεβαίωση οποιασδήποτε μεταφοράς πετρελαίου για την ώρα. Θα κάνουμε τη σύγκριση εικόνων αργότερα» ανέφερε στο Twitter η υπηρεσία.

Η δέσμευση και απελευθέρωση του Adrian Darya 1

Το ιρανικό τάνκερ Grace 1 (που πλέον είναι γνωστό ως Adrian Darya 1) τέθηκε υπό κράτηση από πεζοναύτες του Ηνωμένου Βασιλείου ανοιχτά των ακτών του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, ενώ το Λονδίνο ισχυρίστηκε ότι το πλοίο μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που είχαν τεθεί στη Δαμασκό. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε καταδικάζοντας την κράτηση ως κίνηση πειρατείας που «που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο».

Στις 15 Αυγούστου, το τάνκερ απελευθερώθηκε από τις αρχές του Γιβραλτάρ, που δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για την κράτησή του, παρά το αμερικανικό αίτημα να συνεχιστεί και την έκδοση αμερικανικού εντάλματος για την δέσμευση του πλοίου. Το Ιράν από την πλευρά του παρείχε διασφαλίσεις ότι το πλοίο δεν θα μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών Αμπάς Μουσάβι δήλωσε ότι το τάνκερ έφτασε στον προορισμό του και πούλησε το πετρέλαιο. Δεν ξεκαθάρισε αν το φορτίο αργού πετρελαίου που είχε το πλοίο είχε παραδοθεί, είπε μόνο ότι το πλοίο είχε αγκυροβολήσει σε «ακτή της Μεσογείου».