Απομάκρυνση των ΗΠΑ από Συρία ζητούν Μόσχα & Δαμασκός

-
Κερδισμένοι και χαμένοι από την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, Θεόδωρος Ράκκας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Η Ρωσία και η Συρία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη Συρία και να επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαμένουν σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να απομακρυνθούν με τη βοήθεια των ρωσικών και των συριακών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι ρωσικές και συριακές δυνάμεις έχουν ναυλώσει λεωφορεία για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό Ρουκμπάν ώστε να μεταφερθούν στις περιοχές της μόνιμης κατοικίας τους.

«Η συριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά θα σχηματίσει ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές για την εθελοντική επιστροφή των κατοίκων του Ρουκμπάν στη μόνιμη κατοικία τους ξεκινώντας από την 1η Μαρτίου», επεσήμανε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Σύμφωνα με αυτή, η είσοδος της αυτοκινητοπομπής «στην κατεχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή γύρω από την Ατ Τανφ για την απομάκρυνση των προσφύγων από τον καταυλισμό θα διεξαχθεί σε συντονισμό με τον ΟΗΕ».

Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει εξάλλου ότι περίπου το 95% των προσφύγων που διαμένουν στον Ρουκμπάν θέλουν να αποχωρίσουν από αυτόν, όμως οι ΗΠΑ «εμποδίζουν την έξοδό τους, τους παραπλανούν λέγοντας ότι είναι αδύνατο να φύγουν από το στρατόπεδο και διασπείρουν φήμες ότι θα αντιμετωπίσουν την καταστροφή, την αναγκαστική στρατολόγηση και συλλήψεις στις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.