Αύριο η νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

-

Με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων θα συναντηθεί εκ νέου ο Νίκος Κοτζιάς την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να ξεκινήσουν την συζήτησή τους από εκεί που την άφησαν κατά τις διήμερες συνομιλίες που είχαν στην Νέα Υόρκη, εκτός και αν υπάρχει κάποια εξέλιξη από την πλευρά των Σκοπίων.

Σε ό, τι αφορά το Συμβούλιο η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, στο νέο πλαίσιο σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι ΥΠΕΞ θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί  στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, ενώ την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας και κυρίως την εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan). Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διευρυμένος κύκλος επαφών

Ο κ. Κοτζιάς έχει να καλύψει μέσα σε περίπου δύο μήνες έναν σημαντικό κύκλο επαφών, ο οποίος άνοιξε με την εβδομαδιαία παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημαντικές είναι όμως και οι επαφές του, εντός του καλοκαιριού, καθώς τον Ιούνιο, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο συγκεκριμένος θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.