Αβροφροσύνη Βόρειας Κορέας λόγω Τραμπ...

-

Η Βόρεια Κορέα ανέτρεψε την απόφασή της να αποσύρει το προσωπικό της από το γραφείο σύνδεσμο των δύο κορεατικών κρατών καθώς σήμερα έστειλε και πάλι προσωπικό εκεί, ανακοίνωσε η Νότια Κορέα, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να μην επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.

Την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει το γραφείο, μερικές ώρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν στην Πιονγκγιάνγκ τις πρώτες νέες κυρώσεις μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας τον περασμένο μήνα.

Το γραφείο σύνδεσμος στην Κεσόνγκ της Βόρειας Κορέας είχε ανοίξει τον Σεπτέμβριο, σε μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της ύφεσης που είχε επικρατήσει πέρυσι ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Η αποχώρηση του βορειοκορεατικού προσωπικού είχε θεωρηθεί αποτυχία των προσπαθειών του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν να υπάρξει ένας δίαυλος με την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο ο Τραμπ είπε την Παρασκευή πως αποφάσισε να μην επιβάλει νέες ευρείας κλίμακας κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, μια κίνηση για την οποία εμπειρογνώμονες είπαν ότι μπορεί να αποτελεί προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντάσεις ή να σηματοδοτηθεί πως εκστρατεία για την επιβολή κυρώσεων «μέγιστης πίεσης» στη Βόρεια Κορέα δεν θα ενισχυθεί περισσότερο.

«Μερικά από τα μέλη του βορειοκορεατικού προσωπικού εργάζονται στο γραφείο σύνδεσμο» σήμερα, αναφέρει σε δήλωσή του το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Οι δύο πλευρές είχαν μια διαβούλευση σήμερα στο γραφείο σύνδεσμο και θα συνεχίσουν να λειτουργούν το γραφείο ως συνήθως, αφού μέλη του βορειοκορεατικού προσωπικού είπαν στους Νοτιοκορεάτες πως «ήρθαμε σήμερα να κάνουμε τη βάρδιά μας όπως συνήθως», πρόσθεσε το υπουργείο.

Αναλυτές θεωρούν πως η συνεχιζόμενη παρουσία Βορειοκορεατών στο γραφείο σύνδεσμο πιθανόν αντανακλά την ικανοποίηση της Πιονγκγιάνγκ για την απόφαση του Τραμπ να μην προχωρήσει σε επιβολή περισσότερων κυρώσεων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.