Χάρτης που με ένα κλικ δείχνει ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα και τι μέτρα ισχύουν σε κάθε μία

-

Με την πληθώρα μέτρων που έχουν ληφθεί ανά περιοχή, λείπει ένας χάρτης που να αναφέρει σε ποια κατάσταση είναι ένας νομος από άποψη μέτρων (μάσκες, ωράρια κ.λπ.)

Αυτόν τον χάρτη μπορείτε να τον δείτε εδώ. Επιλέγετε περιοχή και σας δείχνει ποια μέτρα ακριβώς ισχύουν σε αυτήν.

Ο χάρτης θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή από την Πολιτική Προστασία.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο 1 ετοιμότητας,

  • επίπεδο 2 επιτήρησης,
  • επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
  • επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, οι δείκτες πληρότητας του συστήματος υγείας, (πχ οι χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ), τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σχετικά λεπτομερέστερος και έτσι θα έπρεπε λογικά να παραμείνει ή να γίνει και ακριβέστερος Στην Αττική για παράδειγμα στην "κλάση" 3 είναι μόνον ο δήμος Αθηναίων και όχι τα βόρεια ή νότια προάστια. Ομως στα νησιά, είναι όλα καθ΄ομάδες ή στα Τρικαλα, ενώ ο δήμος Τρικάλων έχει οξύτερο πρόβλημα, είναι στην ίδια κατηγορία με όλα τα χωριά της περιφέρειας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.