Δέχεται επιστροφές προσφύγων από Γερμανία ο Τσίπρας

-
253
Με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ και την λαϊκή δεξιά, slpress

Η συνθήκη του Δουβλίνου «είναι ξεπερασμένη από τη ζωή» δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην βρίσκονται σε αυτή την άδικη θέση οι χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και η Γερμανία», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση με μια «ολιστική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ατόμων που φθάνουν στην ΕΕ, τις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία.

O Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Μέρκελ υπόκειται σε έντονη πίεση από τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της στη Βαυαρία για να πείσει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών μελών να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής αιτούντων άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές απειλούν μάλιστα να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν επιτευχθεί λύση ως το τέλος αυτού του μήνα.

«Δεν είναι σημαντικό αν υπάρξουν κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει να δώσει ένα μήνυμα στους λαθρεμπόρους ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50-100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. "Για μας δεν είναι το πρόβλημα", είπε.