Διώξεις για συνωμοσία με στόχο την έκδοση του Γκιουλέν

-

Δίωξη σε δύο άνδρες με τις κατηγορίες της «συνωμοσίας» και της διάπραξης και άλλων ομοσπονδιακών αδικημάτων στην προσπάθειά τους να πετύχουν την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία άσκησαν οι αμερικανικές αρχές.

Πρόκειται για τον Αμερικανό Μπιτζάν Ραφιεκιάν και τον Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν, ο οποίος έχει τουρκική και ολλανδική υπηκοότητα, στο κατηγορητήριο των οποίων αναφέρεται ότι συνωμότησαν για να δράσουν ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώσουον τις αμερικανικές αρχές. Κατηγορούνται επίσης ότι είπαν ψέματα για τη δραστηριότητά τους ως ξένοι πράκτορες.

Ο Ραφιεκιάν εμφανίστηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια, και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Πρόκειται για έναν πρώην συνεργάτη του Μάικλ Φλιν, του απόστρατου στρατηγού που υπηρέτησε για λίγες ημέρες ως σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας. Αντιθέτως ο  Αλπτεκίν, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Τουρκίας, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Η δίωξη σε βάρος των δύο ανδρών έγινε γνωστή μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για αύριο ανακοίνωση της ποινής του Φλιν,  επειδή έδωσε ψευδή κατάθεση στις ομοσπονδιακές αρχές. Ο Φλιν,  πάντως, φαίνεται ότι θα γλιτώσει τη φυλακή, επειδή συνεργάζεται με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ραφιεκιάν και ο Φλιν ίδρυσαν την εταιρεία Flynn Intel Group, ενώ ο Αλπτεκίν είχε υπό τον έλεγχό του μια αντίστοιχη εταιρεία στην Ολλανδία. Στη συνέχεια ο Ραφιεκιάν και ο Αλπτεκίν συνωμότηταν για «να δυσφημίσουν και να απονομιμοποιήσουν τον Γκιουλέν στα μάτια των πολιτικών και του κοινού και εντέλει να διασφαλίσουν την έκδοσή του». Υποστηρίζεται επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν εκείνη που έδινε τις κατευθύνσεις, μέσω του Αλπτεκίν και ότι οι δύο κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αποκρύψουν την ανάμιξη της Τουρκίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.