Διστακτική η Μέι ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας

-

Η Τερέζα Μέι θα υποβάλει άραγε και πάλι στους βρετανούς βουλευτές προς ψήφιση τη συμφωνία της για το Brexit; Οι δισταγμοί της Μέι τροφοδοτούν σήμερα ατμόσφαιρα κρίσης, ακόμη και τέλους βασιλείας για την πρωθυπουργό, πριν από μια εβδομάδα κρίσιμη για το διαζύγιο.

Με στόχο να επιτρέψει ένα ήπιο Brexit, αυτή η Συνθήκη Αποχώρησης από την ΕΕ, καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, έχει ήδη απορριφθεί μαζικά δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας είχε παρουσιασθεί από την Τερέζα Μέι ως το λογικό επακόλουθο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και στη διάρκειά της πέτυχε μια αναβολή του Brexit πέραν της αρχικά προβλεπόμενης ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, ορίζοντας πλέον για τις 12 Απριλίου, το νωρίτερο, τη μοιραία προθεσμία.

Όμως η επικεφαλής των Συντηρητικών προκάλεσε αναταραχή την Παρασκευή αφήνοντας να εννοηθεί πως η ψηφοφορία μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, «αν φανεί πως δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη», κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό.

«Θα την υποβάλουμε εκ νέου όταν θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε (την απαραίτητη υποστήριξη)», επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ. Ενδεχόμενη απόρριψη του κειμένου μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την Τερέζα Μέι, το κύρος της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Η επικεφαλής των Συντηρητικών επικρίνεται απ' όλες τις πλευρές για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε το Brexit και απειλείται από ελιγμούς που έχουν στόχο την ανατροπή της, γράφουν σήμερα οι Sunday Times, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να δώσει τη θέση της στον φιλοευρωπαίο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος θα αναλάβει έναν προσωρινό ρόλο. Ο ίδιος ο Λίντινγκτον ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε σήμερα: «Δεν νομίζω πως έχω οποιαδήποτε επιθυμία να πάρω τα καθήκοντα από την πρωθυπουργό, νομίζω ότι (η πρωθυπουργός) κάνει φανταστική δουλειά». Η εφημερίδα Mail on Sunday θεωρεί από την πλευρά της πως η θέση θα πάει στον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, έναν οπαδό του Brexit.

«Η κυβέρνηση είναι μπλοκαρισμένη. Η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία καταρρέει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε ανάγκη έναν νέο πρωθυπουργό», έγραψε στο Twitter ο συντηρητικός βουλευτής Τζορτζ Φρίμαν, πρώην σύμβουλος της Μέι. Όμως μια «αλλαγή» πρωθυπουργού «δεν θα διευθετήσει τα προβλήματα», απάντησε στο Sky News ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ εκτιμώντας πως είναι «άτοπο» να θέλει κανείς να ρίξει την πρωθυπουργό την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει, με το Brexit, μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.