Δραματική έκκληση κυβερνήτη αεροπλανοφόρου προς Στόλο: Δεν είμαστε σε πόλεμο σώστε τους ναύτες μου

-

Κατά τον ελλιμενισμό στο βιετναμέζικο λιμάνι Da Nang το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt πήγε στην ξηρά και αλληλεπέδρασε με τους ντόπιους

Ο κυβερνήτης του USS Theodore Roosevelt, αεροπλανοφόρου του αμερικανικού ναυτικού που πλήττεται από το ξέσπασμα του κοροναϊού COVID-19, προέτρεψε τον Στόλο του Ειρηνικού με υπόμνημα να αναλάβει άμεση δράση για να σώσει τις ζωές του πληρώματός του, είπαν αξιωματούχοι που αναφέρθηκαν από το CNN.

Δηλώνοντας ότι η εξάπλωση της νόσου είναι «συνεχής και επιταχυνόμενη», ο ναύαρχος Brett Crozier άσκησε έκκληση:

"Δεν είμαστε σε πόλεμο. Οι ναυτικοί δεν χρειάζεται να πεθάνουν. Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, αποτυγχάνουμε να φροντίσουμε σωστά το πιο αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο μας - τους Ναυτικούς μας ".

Ο κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος αγκυροβόλησε στο Γκουάμ την περασμένη εβδομάδα, αφού αρκετά μέλη του πληρώματός του βρέθηκαν θετικά για το COVID-19, συνέχισε:

"Απαιτείται η λήψη αποφασιστικής δράσης Η αφαίρεση της πλειοψηφίας του προσωπικού σε ένα επιχειρησιακά αναπτυγμένο αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και η απομόνωσή τους για δύο εβδομάδες μπορεί να φανεί σαν ένα έκτακτο μέτρο ... Αυτό είναι ένα απαραίτητο ρίσκο και πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία και την ασφάλεια των Ναυτικών μας. Η διατήρηση πάνω από 4.000 νεαρών ανδρών και γυναικών στο TR είναι περιττός κίνδυνος και παραβιάζει την εμοιστοσύνη των Ναυτικών που εμπιστεύονται τη μέριμνα μας".

Το CNN ανέφερε έναν αξιωματικό του αμερικανικού ναυτικού επιβεβαιώνοντας ότι ο διοικητής του αεροπλανοφόρου είχε προειδοποιήσει τον Στόλο του Ειρηνικού την Κυριακή το βράδυ ότι υπήρχαν «συνεχείς προκλήσεις στην απομόνωση του ιού».

Ο αξιωματικός αναφέρθηκε ως εξής:

"Ο διοικητής του πλοίου υποστήριξε να φιλοξενηθούν περισσότερα μέλη του πληρώματος σε εγκαταστάσεις που επιτρέπουν καλύτερη απομόνωση".

Όσον αφορά τον αριθμό καταχωρημένων περιπτώσεων κορονοϊού, αναφέρθηκε άλλος αξιωματικός του Ναυτικού, λέγοντας ότι είχε αυξηθεί σε τουλάχιστον 70 από τις 31 Μαρτίου.

Σε απάντηση στις ειδήσεις, ο διοικητής του αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού ναύαρχος John Aquilino αρνήθηκε να αναφέρεί συγκεκριμένους αριθμούς σχετικά με τους μολυσμένους ναυτικούς στο αεροπλανοφόρο.

"Αυτό που θα σας πω είναι ότι δεν έχω ναυτικούς σε νοσοκομεία, δεν έχω ναυτικούς σε αναπνευστήρες, δεν έχω ναυτικούς σε κρίσιμη κατάσταση, δεν υπάρχουν ναυτικοί σε ΜΕΘ από το USS Theodore Roosevelt", ανέφερε ο Ναύαρχος το CNN.

Στο μνημόνιο που απέστειλε ο ναύαρχος Brett Crozier, ο Aquilino απάντησε λέγοντας:

"Καλωσορίζουμε την παράθεση στοιχείων ... Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κατανοούμε ακριβώς τι χρειάζεται ο ηγέτης στο πεδίο".

Ο διοικητής του αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού συνέχισε:

"Βρισκόμαστε στην "ίδια παρτιτούρα" και προσπαθώ πραγματικά να το κάνω πιο γρήγορα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί γύρω απ' τους οποίους λειτουργούμε".

Μεταξύ των ζητημάτων που ενδεχομένως καθυστερούν τα μέτρα που υποκίνησε ο ναύαρχος Brett Crozier, ο Στόλαρχος υπογράμμισε την έλλειψη ικανότητας στέγασης και απομόνωσης ναυτικών στο Γκουάμ, όπου σήμερα βρίσκεται ελλιμενισμένο το πλοίο.

Προηγουμένως, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper αναφέρθηκε από την CBS, να απαντάει στην επιστολή λέγοντας ότι θα "βασιστεί στην αλυσίδα διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού" για να αξιολογήσει την ασταθή κατάσταση και να εξασφαλίσει ότι θα παράσχει στον κυβερνήτη και το πλήρωμα όλη την υποστήριξη που χρειάζονται για να πάρουν τους ναυτικούς υγιείς και να βγάλουν το πλοίο πίσω στη θάλασσα. "

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτικού Thomas Modly αναφέρθηκε από το CNN λέγοντας ότι γνώριζε την επιστολή του ναυάρχου Crozier και ότι η ιεραρχία διοίκησης λειτούργησε τις τελευταίες επτά ημέρες για να μετακινήσει τους ναυτικούς που είχαν βρεθεί θετικοί για τον ιό από το σκάφος, αλλά το Γκουάμ δεν διαθέτει επαρκή καταλύματα.

"Δεν διαφωνούμε με τον κυβερνήτη του πλοίου και το κάνουμε με πολύ μεθοδικό τρόπο, διότι δεν είναι το ίδιο με ένα κρουαζιερόπλοιο, το πλοίο διαθέτει όπλα, έχει αεροσκάφη πάνω του, πρέπει να είναι σε θέση να καταπολεμήσει πυρκαγιές, αν υπάρξουν πυρκαγιές στο πλοίο, πρέπει να διαχειριστούμε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, έτσι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε αυτό το πλοίο που το κάνουν λίγο διαφορετικό και μοναδικό αλλά το διαχειριζόμαστε και εργαζόμαστε γι' αυτό", πρόσθεσε ο Modly.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.