Εκπρόσωπος Κομισιόν : Πολλές κυρώσεις μπορεί να επιβάλει η ΕΕ, αν και ελπίζουμε να μη χρειασθούν

-

«Η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς Ελλάδα και Κύπρο είναι ξεκάθαρη», τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Ο Πίτερ Στάνο, τονίζει επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, αλλά ελπίζει να μη χρειαστούν.

«Η Ε.Ε. είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και εκφράστηκε τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της Ε.Ε. για αποκλιμάκωση, για διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερείς ενέργειες που προκαλούν και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων», είπε ο Στάνο.

«Εάν δεν υπάρχει διάλογος, η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί. Τι θα συμβεί δηλαδή από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι' αυτό το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων», τόνισε.

Στο ερώτημα «ποια είναι τα μέτρα που θα φόβιζαν την Τουρκία και θα έκαναν την Άγκυρα να αλλάξει στάση» απάντησε:

«Δεν είναι στη φύση της Ε.Ε. να απειλεί. Εάν οι αρχές της δεν γίνουν σεβαστές ή καταπατηθούν, τότε η Ε.Ε μπορεί να λάβει πολλά μέτρα. Όσον αφορά τις άλλες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον κράτους-μέλους της Ε.Ε, της Ελλάδας, η Ε.Ε. έχει επισημάνει ότι είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις για να δούμε τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να δείξουμε πόσο αυστηροί και πόσο σταθεροί είμαστε, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να σταθούμε στο ύψος των αρχών μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

Σε ερώτημα σχετικά με το θέμα της κυρίας Τότσι, αν αναμένονται περαιτέρω ενέργειες ή θα μείνει στη θέση της,παρά τα σχόλιά της, απάντησε:

«Η κυρία Νατάλια Τότσι είναι εξωτερική σύμβουλος, μία από τους πολλούς συμβούλους του Ύπατου Εκπροσώπου, δεν είναι μέλος της ομάδας, δεν είναι υπάλληλος των ευρωπαϊκών θεσμών και τα σχόλιά της όπως αναφέρθηκαν προσφάτως σε διάφορα Μέσα, ήταν προσωπικά, τα έκανε ως ιδιώτης που εκπροσωπεί ένα ινστιτούτο, μια δεξαμενή σκέψης της οποίας ηγείται, όχι της ΕΕ, δεν μιλά εκ μέρους της Ε.Ε.»

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.