Ένταση στο Αιγαίο προκαλούν Τούρκοι ψαράδες

-

Επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι «ναυμαχίες» ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο, τα οποία δίνουν τα τελευταία χρόνια την γνωστή «μάχη της τσιπούρας». Την Κυριακή ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε, καθώς έπεσαν ακόμη και πυροβολισμοί.

Τούρκοι ψαράδες φέρονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να φοβίσουν Έλληνες συναδέλφους τους, κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου, ενώ όπως κατήγγειλαν, μιλώντας στον Alpha, αλιείς από δύο ελληνικά καΐκια, οι Τούρκοι έριχναν κατά ριπάς(!).

Οι Έλληνες ψαράδες μετά το επεισόδιο  αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, το οποίο προσέγγισε το σημείο με δύο σκάφη. Τα τουρκικά αλιευτικά ωστόσο είχαν ξεκινήσει να κινούνται ήδη προς τα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλα συνέβησαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στις 9 το πρωί της Κυριακής. Οι Έλληνες ψαράδες είχαν αφήσει αλιευτικά εργαλεία κοντά στο νησάκι. Εκεί τους προσέγγισαν τουρκικά καΐκια και όταν είπαν στους Τούρκους ψαράδες να αποχωρήσουν, εκείνοι τους απείλησαν, ενώ λίγη ώρα αργότερα συνέβη το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

Σε ανακοίνωσή του για τις καταγγελίες, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρει: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά». Τονίζει επίσης ότι "τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.