Επιστήμονες από όλον τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη για τις γενοκτονίες

-
Δεν μιλά για «γενοκτονία των Αρμενίων» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μια διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση-συνέδριο υπό τον τίτλο "Comparing genocide and mass atrocities" θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 13 και 14. Θα επιχειρηθεί η συγκριτική παρουσίαση διαφορετικών μορφών βίαιης συμπεριφοράς και η διασαφήνιση των εννοιών. Το συνέδριο οργανώνεται από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα και το διεθνές Ίδρυμα Μνήμης για τη Σοά-εβραϊκό Ολοκαύτωμα (Mémorial de la Shoah) με υπεύθυνο τον Bruno Boyer. To συνέδριο θα γίνει στη Θεολογική Σχολή 2ος όροφος με ώρα έναρξης 9.30 π.μ.

Για πρώτη φορά σε διεθνή ακαδημαϊκή συνάντηση, παρουσιάζονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ανατολή στο πραγματικό τους ιστορικό πλαίσιο. Τις εισαγωγικές παρεμβάσεις στο συνέδριο θα κάνουν ο κορυφαίος μελετητής του Ολοκαυτώματος Yves Ternon και ο διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ Βλάσης Αγτζίδης.

Ο Yves Ternon θεωρείται κορυφαίος μελετητής του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και της γενοκτονίας των Αρμενίων ενώ είναι καθηγητής της ιστορίας της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Paris IV της Σορβόννης. Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και θα παρουσιάσει το θέμα "Αναζητώντας την αρχική έμπνευση για την 'τελική λύση'".

Ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα θα παρουσιάσουν οι διδάσκοντες στην έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και Θεοδόσης Κυριακίδης με θέμα "Το ζήτημα της ελληνικής γενοκτονίας στο μικρασιατικό Πόντο". Επίσης ο Τάσος Χατζηαναστασίου, δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, θα παρουσιάσει το θέμα: «Εθνικές Εκκαθαρίσεις στα Βαλκάνια κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Η Μαρία Καβάλα, δρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Γιώργος Αντωνίου, υπεύθυονος Έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ, «Αντισημιτισμός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα» και η εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης «Η εκτόπιση των Θεσσαλονικιών Εβραίων». Ο Paul Haghouel, Dr.Electrical Engineer, University of Berkeley, Member of the Greek Delegation to the International Holocaust Remembrance Alliance, θα παρουσιάσει το «How Greece deals with its past».

Άλλα θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι:

  • Joel Kotek, Free university of Brussels, « The genocide of the Armenians»
  • Nora Seni, Université Paris VIII, «The long path to recognition: a public debate for Turkey»
  • Adriana Escobar, EHESS, «The case of Cambodia»
  • Alain Blum, EHESS, «The Stalinist repressive policies.»
  • Joel Kotek, Free university of Brussels, «The roots of Anti-Semitism in Europe»
  • Laura Fontana, Mémorial de la Shoah, «The processes of the“Final solution”
  • Laura Fontana, Mémorial de la Shoah, «Introduction to the Auschwitz Sonderkommando»
  • Mario Venezia, γιος του Shlomo Venezia (μαρτυρία)
Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.