Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

-
1076
Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μαύρα σύννεφα πλησιάζουν από τη Δύση πάνω από την Άγκυρα μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν. Όπως αναφέρει η Maya Lester QC στο Εuropean Sanctions, προ ολίγων ωρών ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ενημέρωσε την υποεπιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία όταν αυτή πραγματοποιηθεί.

Οι κυρώσεις είναι σύμφωνες με το άρθρο 231 του Nόμου για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Το άρθρο 231 εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει ορισμένες κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν σε "σημαντική συναλλαγή" με τους "τομείς άμυνας ή πληροφοριών [της ρωσικής κυβέρνησης]".

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία -κατά το άρθρο 231- αναφέροντας 39 ρωσικές οντότητες που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή ή λειτουργούν για λογαριασμό των τομέων άμυνας και πληροφοριών της ρωσικής κυβέρνησης. Αν και οι Αμερικανοί εδώ και καιρό εκτοξεύουν προειδοποιήσεις και απειλές -με το Κογκρέσο να αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα- είναι η πρώτη φορά που οι προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα παίρνουν τόσο επίσημη μορφή. Και όλα αυτά μετά την επίσκεψη Μπόλτον στο Κρεμλίνο και ενόψει της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ.