Ερευνητές: Η καραντίνα αύξησε την κατανάλωση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών

Ερευνητές: Η καραντίνα αύξησε την κατανάλωση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών

Αυξημένη κατανάλωση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών ουσιών, αλλά και παρακεταμόλης καταγράφηκε κατά την περίοδο της καραντίνας στην Αττική, σύμφωνα με την ανάλυση των αστικών αποβλήτων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας.

Ειδικά η αύξηση στην κοκαΐνη ήταν εντυπωσιακή και σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν η μεγαλύτερη από το 2010 -για παλαιότερα έτη δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε, γιατί δεν λειτουργούσε το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο. Σύμφωνα με το κέντρο η κατανάλωση κοκαΐνης αγγίζει τα 800 γραμμάρια την ημέρα στη διάρκεια της καραντίνας. (Σε χρήμα, αυτό σημαίνει 80.000 ευρώ γιατί πωλείται περίπου 100 ευρώ η δόση του ενός γραμμαρίου). Επίσης αυξήθηκε κατά 650% η χρήση αμφεταμίνης (έκσταση, MDMA) σε σύγκριση με το 2019.

«Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό. Μάλιστα, σε μερικές ημέρες που ολοκληρώνεται ένα ακόμη μέρος της μελέτης, θα γνωρίζουμε και ακριβώς πόσα άτομα πήραν και ποιο ναρκωτικό την συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί

Ο  Νικόλαος Θωμαΐδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, εξηγεί ότι οι  ερευνητές παρακολουθούν τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια, η οποία δέχεται  απόβλητα από  4 εκατομμύρια κατοίκους. Αναλύουν χιλιάδες ενώσεις και από τις συγκεντρώσεις τους εξάγουν  συμπεράσματα για τις συνήθειες του πληθυσμού της Αττικής. Σε αυτά εντοπίζουν ναρκωτικά, φάρμακα, ψυχοδραστικές ενώσεις, βιοκτόνα, φυτοφάρμακα ενώ μπορούν να παρατηρήσουν την μεταβολή της αδρεναλίνης και της ντοπαμίνης και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το στρες των κατοίκων..

Όσον αφορά στα αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα σημειώθηκε αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη, που “είχε ακουστεί” ότι χορηγείται στα νοσοκομεία για τον κορονοϊό και προφανώς κάποιοι το λάμβαναν με δική τους πρωτοβουλία ή και με  εντολή γιατρού. Και ενώ οι ειδικοί έλεγαν ότι η παρακεταμόλη δεν βλάπτει, προσέθεταν απεναντίας ότι τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώσουν τον κορονοϊό, οπότε η κατανάλωση των τελευταίων μειώθηκε.

Ο κ. Θωμαΐδης διαπίστωσε με τους συναδέλφους του τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά

Σχετικά με τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (βενζοδιαζεπίνες) που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά ή υπναγωγά, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, ο καθηγητής λέει, ωστόσο πώς εμφανίζεται αύξηση 77% στην κατανάλωση της λοραζεπάμης (tavor),  ενός από τα παλαιά φάρμακα με αγχολυτική δράση που το προτιμούν κυρίως ηλικιωμένοι.

Στα αντικαταθλιπτικά παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του  31%.

«Με δεδομένο ότι η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», σχολιάζει ο ίδιος ερευνητής. Και υπενθυμίζει ότι και στην αρχή της οικονομικής κρισης είχε παρουσιαστεί μια ανάλογη αντίδραση

«Για παράδειγμα, στην αρχική φάση της οικονομικής κρίσης, τα έτη 2010-2014, παρατηρήσαμε δραματική αύξηση ψυχοφαρμάκων, η οποία αποτυπώθηκε στα λύματα. Καταγράψαμε αύξηση κατά 35 φορές στη χρήση αντιψυχωσικών, κατά 19 φορές στις βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά και υπνωτικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά”, αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι