Ευτυχής για τα Σκόπια και για την παραίτηση ο Κοτζιάς

-
169

Είμαι ευτυχής, έχουμε κάνει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο παραιτηθείς Νίκος Κοτζιάς, παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στον πρωθυπουργό, και υπουργό Εξωτερικών πλέον, Αλέξη Τσίπρα.

Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του «Μακεδονικού», τόνισε ο Κοτζιάς και χαρακτήρισε παραδοξολογία όσα συμβαίνουν. Να έχει παραιτηθεί δηλαδή και να είναι ευτυχής που έχει γίνει ένα βήμα ελπίδας με την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Φεύγω ευχαριστημένος» είπε ο Νίκος Κοτζιάς, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την επιλογή του προσώπου του και την συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Ζάεφ, αλλά και τους 80 βουλευτές που υπερψήφισαν πριν λίγες ώρες στα Σκόπια την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας αρχικά μια έμμεση αναφορά στην σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με τα απόρρητα κονδύλια του Υπουργείου.

Τα μυστικά κονδύλια

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε περήφανος και για το γεγονός ότι, υπό την πολιτική γραμμή του πρωθυπουργού, όπως είπε, εστάλησαν 13 υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών του Υπουργείου στον εισαγγελέα. Κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου, επισήμανε ότι το Εξωτερικών είναι το μόνο Υπουργείο για το οποίο υπάρχει ειδικός νόμος με σαφή διαδικασία ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «αθλιότητες» όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια, σημειώνοντας ότι αυτή η κατάσταση "δείχνει ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμη της ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και δημοκρατική ευαισθησία".

«Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σαν λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας εκθέσουν. Είναι άθλιο αυτό το πράγμα», είπε ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, κάνονυας λόγο για σκ΄κόπιμη απαξίωση.

Δώδεκα μίλια

Εκτός από τα σημαντικά βήματα στο Μακεδονικό ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε περήφανος και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που, όπως είπε είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα δώδεκα μίλια.

Αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά βήματα που έγιναν, όπως είπε, στην επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων με την Αλβανία, αλλά και στην αλλαγή της ατζέντας του Κυπριακού. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της ΑΟΖ, στην προώθηση και άλλων μορφών διπλωματίας, καθώς και στην σύσταση νέων προξενείων, όπως και ανακαίνιση παλαιών.