Φυτώριο για το Ισλαμικό Κράτος παραμένει η Λιβύη

-

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, παραδέχθηκε την Τρίτη ότι η κατάσταση «χάους» που συνεχίζει να επικρατεί στη Λιβύη  δημιουργεί «εύφορο έδαφος» για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αδυναμίες» και «αποτυχίες» των μέτρων ασφαλείας, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για το πώς οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να εισβάλλουν στο λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών. «Το χάος ως προς την ασφάλεια συνεχίζεται», κι αυτό προσφέρει «εύφορο έδαφος στο Ντάες», συνέχισε ο υπουργός, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

Ο Μπατς Αγά είπε επίσης ότι αυτό το «χάος» είναι «πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης» και αναγνώρισε την αδυναμία να αντιμετωπιστούν οι  ένοπλες οργανώσεις που επιβάλλουν τον δικό τους νόμο η καθεμία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ειδικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη μέσων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στις αποθήκες του υπουργείου του βρέθηκαν «μηδέν όπλα» και «μηδέν οχήματα», όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο.

Η ΚΕΕ είχε ανακοινώσει ότι θα εφάρμοζε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» που αφορούσαν τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά τις αιματηρές συγκρούσεις τον Σεπτέμβριο ανάμεσα σε αντίπαλες οργανώσεις κοντά στην πρωτεύουσα. Τα μέτρα αυτά υποστηρίχθηκαν από την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη και είχαν κυρίως σκοπό να εκπαιδευτούν τα σώματα ασφαλείας.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, κι εξαιτίας του απόλυτου χάους που ακολούθησε, ο ΟΗΕ επιβάλλει από το 2011 εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν ωστόσο ότι γίνονται μεγάλες παραδόσεις όπλων σε λιβυκές οργανώσεις, από το Σουδάν, την Αίγυπτο, την Τουρκία  και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.