Γάλλοι: "Θα κατεβάσουμε τα κινητά, όταν κατεβάσετε τα όπλα"

-

Χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν το απόγευμα στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στην Λιλ, στο Μονπελιέ, στην Ρεν και στο Σεντ Ετιέν, εναντίον του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν που μεταξύ άλλων απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών.

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα του ομώνυμου κινήματος, που ξεκίνησε σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Θα κατεβάσουμε τα κινητά μας όταν κατεβάσετε τα όπλα».

Το νομοσχέδιο έχει ως άλλοθι ότι με τις φωτογραφίσεις παρενοχλούνται ιδιωτικά οι αστυνομικοί στην ιδιωτική τους ζωή, αλλά οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι ο νόμος καταπατά την ελευθερία των φωτορεπόρτερ και κάθε πολίτη να καταγράφει τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερη τη λογοδοσία των αστυνομικών για υπέρμετρη χρήση βίας, ένα φαινόμενο που ανησυχεί τους πολίτες. Ο παραβάτης του νόμου προβλέπεται μάλιστα να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Στην πλατεία Τροκαντερό, στο δυτικό Παρίσι, αριστεροί ακτιβιστές, μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων και δημοσιογράφοι φώναζαν: «Όλοι θέλουν να βιντεοσκοπούν την αστυνομία!» και «Ποιος θα τους ελέγχει με στοιχεία χωρίς το τεκμήριο της εικόνας;»

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.