Γερμανία: Κρίσιμες οι σημερινές εκλογές στην Έσση

-
58

Ως την «κουζίνα πειραματισμών» της γερμανικής πολιτικής περιγράφει η εφημερίδα Bild το κρατίδιο της Έσσης. «Στην Έσση σχεδόν όλα μπορούν να συμβούν», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις περίφημες «πρωτιές» κυβερνητικών συνασπισμών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τους Πράσινους το 1985 και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Πράσινους το 2013.

Στις σημερινές εκλογές όμως, από τον «δοκιμαστικό σωλήνα» της Έσσης το λιγότερο που προβλέπεται ότι θα προκύψει είναι ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, π.χ. μεταξύ CDU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP).

Παρά την επίμονη διαβεβαίωση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ότι «οι κρατιδιακές εκλογές δεν είναι μίνι ομοσπονδιακές εκλογές» και ότι «το διακύβευμα αφορά κυρίως τους κατοίκους της Έσσης», δεν αποκλείεται τα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων του κρατιδίου που φιλοξενεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας να προκαλέσουν έναν χωρίς προηγούμενο πολιτικό σεισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόσο ο υποψήφιος του CDU και σημερινός κρατιδιακός Πρωθυπουργός Φόλκερ Μπουφιέ όσο και οι επικεφαλής των συνδυασμών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων έχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Το 28% που δίνουν όμως οι δημοσκόποι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ είναι πολύ μακριά από το 38,3% που συγκέντρωσε το 2013, όπως και το 20% του SPD από το 30,7% των προηγούμενων εκλογών.

Αντιθέτως, οι Πράσινοι, που διανύουν περίοδο εξαιρετικά υψηλής δημοτικότητας σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι θα διπλασιάσουν το ποσοστό τους, από το 11,1% με το οποίο μπήκαν στην τοπική κυβέρνηση, στο 20%, αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD, ZDF) περί τις 19:00 ώρα Ελλάδος.