Για ασφυκτικές πιέσεις από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά όχι από τον Παπαγγελόπουλο κατέθεσε ο Μανιαδάκης

-

Αρνήθηκε πως γνωρίζει οτιδήποτε για πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νικόλαος Μανιαδάκης. Περιέγραψε, ωστόσο, ένα σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων από τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, καθ΄ υπέρβαση των ορίων της εισαγγελικής δικαιοδοσίας, με στόχο να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα, σε χρηματισμούς της εταιρείας Novartis και να συνδεθούν με αθέμιτες πρακτικές.

Ο κ. Μανιαδάκης, ο οποίος εξετάστηκε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είπε ότι, επειδή σήμερα είναι κατηγορούμενος, δεν θέλει να απαντήσει για όσα είχε καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ως προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου». Τότε δηλαδή που κατέθετε για το Harvard Project, για πρόσωπα από τον ΕΟΦ και την επιτροπή τιμών φαρμάκου την περίοδο υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και 'Αδωνι Γεωργιάδη, όταν κατέθετε για τον Μάριο Σαλμά και όταν παρέθετε παραδείγματα αύξησης τιμών φαρμάκων της Novartis. Παραλλήλως, ο κ. Μανιαδάκης επανέλαβε, αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες, όσα κατέθεσε και στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, στις 17 Οκτωβρίου 2019.

Οι πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε ο μάρτυρας από τα μέλη της επιτροπής αφορούσαν την μεθοδολογία και τους δικονομικούς χειρισμούς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, την περίοδο πριν και μετά την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας. Ο κ. Μανιαδάκης ρωτήθηκε και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξετάστηκε από τις αμερικανικές αρχές, στην Αθήνα, τη Βιέννη και τις ΗΠΑ, καθώς και για το αν η εξέταση του αυτή ήταν σε γνώση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Από τις λεπτομερείς απαντήσεις του προκύπτει ότι η εξέτασή του από τις αμερικανικές αρχές δεν ήταν απλώς σε γνώση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αλλά ότι η Εισαγγελία τον προέτρεψε να έρθει σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές. Νωρίτερα τον είχε πλησιάσει, ωστόσο, και ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, ο οποίος του πρότεινε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας μαρτύρων. Κάτι από το οποίο θα είχε και οικονομικό όφελος, κατά το αμερικανικό δίκαιο.

Ο μαρτυρας περιέγραψε και πάλι ένα σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο ασφυκτικές στην Αμερική, προκειμένου να καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων, με την προειδοποίηση ότι ενδεχομένως να βρισκόταν αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα, όπως και τελικά συνέβη. Ο ίδιος κατονόμασε άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», δηλώνοντας έτοιμος να πει τα ίδια και στην περίπτωση που κληθεί σε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση μαζί τους.

Το γεύμα με τον Γιάννη Στουρνάρα

Στη διάρκεια της κατάθεσης του διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας απείλησε ότι με την αλλαγή κυβέρνησης «θα τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς». Στη στιχομυθία αυτή έχουν αναφερθεί σε κοινή αναφορά τους, προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο Εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης, επικαλούμενοι όσα ο ίδιος ο Νικόλαος Μανιαδάκης τους είχε πει, για τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι πράγματι τον ρώτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο γνωρίζει από 18 ετών, εάν αυτός είναι ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και ότι ο ίδιος το αρνήθηκε. Όπως ωστόσο επισημαίνουν μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο Γιάννης Στουρνάρας στην ένορκη κατάθεση στον 'Αρειο Πάγο έχει πει ότι συναντήθηκε 20 Απριλίου 2018 στην ΤτΕ με τον κ. Μανιαδάκη και εκεί ο δεύτερος του είπε ότι δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τους τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα και ότι του έλεγαν πως έχει αποκρύψει εισοδήματα και πως δεν θα δει τα παιδιά του ξανά. Τότε ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως ο ίδιος έχει καταθέσει, του είπε να βγει και να μιλήσει δημόσια αλλά ο κ. Μανιαδάκης του απάντησε ότι φοβάται αντίποινα από την τότε κυβέρνηση και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.