Γιατί τόσοι θάνατοι στον Εχίνο της Ξάνθης -14 από τους 187 όλης της χώρας

Γιατί  τόσοι θάνατοι στον Εχίνο της Ξάνθης -14 από τους 187 όλης της χώρας

Στην αρνητική στάση των κατοίκων, στην επίσκεψη μεταναστών/ντόπιων που ξαναγύρισαν στο χωριό τους από άλλες χώρες και στο Μπαϊράμι (για τη λήξη του Ραμαζανίου, τέλη Μαΐου) αποδίδεται η έξαρση στον Εχίνο τόσο στις αρχές της πανδημίας, όσο και πρόσφατα.

«Σε Ξάνθη και Ροδόπη υπήρξε συνεχής ροή κρουσμάτων απο την αρχή και δεν ελήφθησαν μέτρα από τους πολίτες, υπήρχαν συγχρωτισμοί. Υπήρξαν και συναθροίσεις για θρησκευτικούς λόγους παρά τις οδηγίες της πολιτείας και δημιουργήθηκαν δυστυχώς εστίες υπερμετάδοσης» είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο αντιπεριφεριαρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραμίδης σε συνέντευξή του στο “Έθνος” αναφέρει ότι μόλις το 10% των κατοίκων προσέρχεται για τεστ και οι περισσότεροι είναι ιδιαίτερα αρνητικοί, θεωρώντας ότι στοχοποιούνται αδίκως, ενώ μετρούν ήδη 14 νεκρούς σε μια κωμόπολη των 2.400 κατοίκων.

“Ακόμα και φορείς, αρνούνται να κάνουν το τεστ. Έχουν πεισμώσει ότι τους στοχοποιεί η πολιτεία και πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα και αλλού”, είπε ο κ. Εφραιμίδης.

Παρά το γεγονός ότι σε καμμία άλλη περιοχή της χώρας δεν υπάρχουν 14 νεκροί απο ένα χωριό, οι ντόπιοι συνωμοσιολογούν -και σε αυτό τους εξωθεί ίσως όχι μόνον το πολιτικό ζήτημα, αλλά και η οικονομική τους δυσπραγία, που επιδεινώνεται με τις συνεχόμενες καραντίνες. Στην περιοχή έχει πληγεί ιδιαίτερα κάθε μορφή εμπορίου.

Το πρώτο κύμα κορωνοϊού στην Ξάνθη είχε προέλθει στις αρχές από ντόπιους που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας και ξαναγύρισαν λόγω της πανδημίας στο χωριό τους από Γερμανία, Πολωνία, Κατάρ και αλλού. Αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να γνωρίζουν ίσως ότι ήταν φορείς, μετέφεραν τον ιό. Εκείνο το κύμα αντιμετωπίσθηκε αρχικά γιατί ελήφθησαν αμέσως μέτρα. Εντούτοις ήρθε εν συνεχεία  η χαλάρωση των μέτρων σε όλη την Ελλάδα, το Ραμαζάνι, στην λήξη του οποίου (τέλη Μαΐου) οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το τέλος της 30ήμερης νηστείας τους, ο  συγχρωτισμός ήταν μεγάλος και εμφανισθηκε νέο κύμα λοιμώξεων

Υπενθυμίζεται ότι εκτός απο τον Εχίνο που ξαναμπήκε σε καραντίνα προ μιας εβδομάδας, σε αυστηρή καραντινα τέθηκε απο χτες το βράδυ και το χωριό Αγίασμα Ροδόπης, λόγω πέντε κρουσμάτων σε μια οικογένεια. Και οι δύο περιοχές έχουν μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι