Η απόλυση του επιθεωρητή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απαιτήθηκε από τον Σαουδάραβο Διάδοχο;

-

Αμερικανικές πηγές αποκάλυψαν ότι η απόλυση του γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στίβ Λίνικ ήταν αίτημα του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο ιστότοπος της Nour News προσκείμενος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν (SNSC) ανέφερε πηγές των ΗΠΑ ότι η απέλαση του Λίνικ και ο μη περιορισμός των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία έχει αναφερθεί ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του Τραμπ από τον πρίγκηπα Σαλμάν για την εκστρατεία στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ορισμένοι βουλευτές των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είπαν νωρίτερα ότι ο επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε έρευνα για τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Πρόσθεσαν ότι ο Λίνικ ερευνούσε γιατί και πώς εξομαλύνεται η συμφωνία όπλων ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία παρά την αντίθεση του Κογκρέσου.

Ενώ ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δώσει συγκεκριμένους λόγους για την απόλυση του Λίνικ, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ζήτησε την απόλυση του γιατί ο Λίνικ βλάπτει τη φήμη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλιοτ Ένγκελ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε επίσης ότι η απόλυση του Λίνικ πριν από το τέλος της έρευνάς του ήταν ανησυχητική.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές θεωρούν την απόλυση του Λίνικ ως απόπειρα κάλυψης  εγκλημάτων πολέμου από την Σαουδική Αραβία με αμερικανικά όπλα.

Ο Ένγκελ και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενεντέζ, ο επικεφαλής Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ξεκινούν έρευνα για την απόλυση του Λίνικ.

"Έμαθα ότι μπορεί να υπάρχει ένας άλλος λόγος για την απόλυση του κ. Λίνικ. Το γραφείο του ερεύνησε - κατόπιν αιτήματός μου - την ψευδή δήλωση του Τραμπ για έκτακτη ανάγκη, ώστε να μπορέσει να στείλει όπλα στη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο Ένγκελ.

"Δεν έχουμε ακόμα την πλήρη εικόνα, αλλά ανησυχεί το γεγονός ότι ο υπουργός Πομπέο ήθελε ο κ. Λίνικ να εκδιωχθεί πριν ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με την έρευνα που ξεκίνησα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ και να παραδώσει όλα τα αρχεία που ζήτησα από το Τμήμα μέχρι την Παρασκευή," είπε ο Ένγκελ.

Ακόμη και οι συνάδελφοι του Ρεπουμπλικάνοι ζητούν τώρα απαντήσεις σχετικά με την απόλυση του Λίνικ.

Σε επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα, ο γερουσιαστής της Αϊόβα Τσακ Γκράσλεϊ, ο ανώτερος Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία, προειδοποίησε τον πρόεδρο ότι οι γενικοί επιθεωρητές "θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από κομματικές πολιτικές παρεμβάσεις, είτε από το Εκτελεστικό είτε από το Νομοθετικό τμήμα".

Ο Γκράσλεϊ ζήτησε από τον Τραμπ να "παράσχει λεπτομερή συλλογιστική" για την απομάκρυνση του Λίνικ το αργότερο την 1η Ιουνίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.