Η ΕΕ δίνει παράταση στην Τουρκία που σήμερα λέει ότι καθυστέρησε τον Δένδια για το καλό του!

Η ΕΕ δίνει παράταση στην Τουρκία που σήμερα λέει ότι καθυστέρησε τον Δένδια για το καλό του!

Στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιστατικό της αναμονής του αεροσκάφους του Νίκου Δένδια επί 20 λεπτά. Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε υποβάλει δεύτερο σχέδιο πτήσης όταν άλλαξε αεροπλάνο λόγω βλάβης του πρώτου και «έπρεπε να τηρήσουμε τους τύπους για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών»…

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ζητήθηκε άδεια πτήσης από τον εναέριο χώρο μας για να μεταφέρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η έγκριση αυτής της άδειας κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά. Όταν το αεροπλάνο παρουσίασε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο και στο εν λόγω αεροπλάνο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης.

»Οι ειδήσεις ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας έχουν σκοπιμότητα και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό, ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε.

»Όταν τα προαναφερθέντα αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετάνε χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα. Κι οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Οι Ευρωπαίοι

Ενώ οι Γάλλοι πήραν σαφή θέση για την Τουρκία και ως προς α ελληνοτουρκικά και ως προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ επισημαίνοντας ότι είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν συνηγορεί στην κατάπαυση του πυρός, η Γερμανία περιορίστηκε σε μεσοβέζικες δηλώσεις λέγοντας ότι θα περιμένει η Ευρώπη άλλη μια εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «μη αποδεκτή την  απόφαση της Τουρκίας για επανέναρξη των ερευνών», ενώ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, είπε ότι «η ΕΕ θα περιμένει μία εβδομάδα, προτού αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ», κατέληξε, χωρίς όμως να αποσαφηνιζει το πώς θα γίνει διάλογος με το Ορούτς Ρέις να μπαινοβγαίνει στην «αμφισβητούμενη περιοχή» όπως χαρακτηρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα η Γερμανία.

Η Γαλλία

«Για εμάς είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του. Προσέθεσε, δε, ότι το «μπαλάκι» είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας, αλλά η ΕΕ είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στον διάλογο.

Ο Λε Ντριάν άσκησε κριτική και στον ρόλο της Τουρκίας στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη σε αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εκεχειρία. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι πως μόνο η Τουρκία δεν υποστηρίζει την τήρηση της εκεχειρίας και αυτό είναι επιζήμιο» προσέθεσε.

Γαλλία και Γερμανία φέρονται να συμφώνησαν για διορία μιας εβδομάδας στην Τουρκία να κάνει αυτό που πρέπει για να αρχίσει ο διάλογος με την Ελλάδα, όμως λεπτομέρειες για το τι ακριβώς αναφέρει το φερόμενο ως τελεσίγραφο, δεν κοινοποιήθηκαν προς το παρόν -δηλαδή ποιοι είναι οι όροι που τίθενται προς την Τουρκία. Επίσης κανείς δεν αναφέρθηκε ούτε καν σε ενδεχόμενες συγκεκριμένες κυρώσεις παρά την πίεση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι