ΗΠΑ - δημοσκόπηση: Φταίει ο Τραμπ για το Shutdown

-

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν υπεύθυνο τον πρόεδρο Τραμπ για την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ το shutdown οδεύει να συμπληρώσει μία εβδομάδα χωρίς το τέλος του να φαίνεται έστω αμυδρά στον ορίζοντα.

Το 47% των Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνο τον Τραμπ, ενώ το 33% κατηγορεί τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, κατέδειξε η δημοσκόπηση. Το 7% επιρρίπτει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς.

Την εξέλιξη αυτή πυροδότησε η απαίτηση του Τραμπ, στην οποία εναντιώνονται οι Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι κοινοβουλευτικοί του δικού του, Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι φορολογούμενοι να πληρώσουν 5 δισεκ. δολάρια για την επόμενη φάση της οικοδόμησης του τείχους που θέλει να υψωθεί κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά -- συντηρητικές -- εκτιμήσεις, θα ανέλθει σε 23 δισεκ. δολάρια.

Μόλις το 35% του δείγματος της δημοσκόπησης απάντησε πως θεωρεί ότι ορθώς συμπεριλήφθηκε η απαίτηση για τη χρηματοδότηση στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες που κατατέθηκε στο Κογκρέσο. Ακόμη λιγότεροι (25%) είπαν ότι συμφωνούν με τον Τραμπ πως έπρεπε να ανασταλεί η λειτουργία μέρους των ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού εξαιτίας του ζητήματος.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου με δείγμα 2.440 πολίτες σε όλες τις ΗΠΑ: 946 πολίτες που δήλωσαν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, καθώς και 846 που δήλωσαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών. Έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2 εκατοστιαίων μονάδων για όλο το δείγμα και ±4 μονάδων για τις δύο υποκατηγορίες του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.