Ιράκ: Επίσημη διαμαρτυρία σε Άγκυρα για το επεισόδιο στη βάση (vid.)

-
236
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας την επομένη μιας βίαιης διαδήλωσης στο Κουρδιστάν στη διάρκεια της οποίας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τουρκικά πυρά.

Το Σάββατο (χθες), διαδηλωτές επιτέθηκαν σε βάση του τουρκικού στρατού στη Σελάτζι, στο δυτικό τμήμα του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, στα σύνορα με την Τουρκία.

Βίντεο των συγκρούσεων αυτών, που σημειώθηκαν στην επαρχία Νταχούκ, δείχνουν διαδηλωτές να πυρπολούν τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και να επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις τις οποίες κατηγορούσαν για τον θάνατο τεσσάρων αμάχων στη διάρκεια πρόσφατου βομβαρδισμού.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως «καταδικάζει τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων εναντίον πολιτών που προκάλεσαν έναν θάνατο και πολλούς τραυματισμούς». Επίσης, σημειώνεται στο κείμενο, «τα τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα πέταξαν στη συνέχεια πάνω από το πλήθος σε πολύ μικρό ύψος, τρομοκρατώντας τους ανθρώπους».

«Νότα διαμαρτυρίας» θα επιδοθεί στον Τούρκο πρεσβευτή, αναφέρει ακόμη το υπουργείο, το οποίο είχε καλέσει τον διπλωμάτη αυτόν τον Δεκέμβριο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους «επαναλαμβανόμενους» βομβαρδισμούς στο ιρακινό έδαφος, καταγγέλλοντας μια «παραβίαση της (ιρακινής) κυριαρχίας».

Η Άγκυρα δήλωσε πως ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα για να πλήξει στο Ιράκ βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι «υποκινήθηκαν από το PKK» και ανέφερε πως οι ζημιές στην τουρκική βάση περιορίστηκαν «σε οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό».