Ιράν - Γερμανία: Συνομιλίες για διάσωση της "πυρηνικής" συμφωνίας

-

Το Ιράν και η Γερμανία είχαν "ειλικρινείς και σοβαρές" συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη.

"Είχαμε ειλικρινείς και σοβαρές συνομιλίες με τον (Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο) Μάας. Η Τεχεράνη θα συνεργαστεί για τη διάσωση της συμφωνίας με τις χώρες της ΕΕ που την έχουν υπογράψει", δήλωσε ο Ζαρίφ. Ο Γερμανός υπουργός κάλεσε από την πλευρά του την Τεχεράνη, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την συνάντησή του με τον Ζαρίφ, να σεβαστεί τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και να "διατηρήσει τον διάλογο με την Ευρώπη", σημειώνοντας ότι αυτό "είναι προς το πολιτικό και στρατηγικό της συμφέρον".

Την ίδια ώρα την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο και κάλεσε σε διάλογο για την άμβλυνσή τους.

"Ανησυχώ για τις αυξανόμενες εντάσεις για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα", σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ Αμάνο σε ομιλία που εκφώνησε, μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι δεν θα συνεχίσει να σέβεται ορισμένους περιορισμούς που επέβαλλε η συμφωνία του 2015 με τις δυτικές δυνάμεις.

"Ελπίζω ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι τρέχουσες εντάσεις μέσω του διαλόγου", υπογράμμισε ο Αμάνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την συμφωνία αυτή πέρυσι και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει ποτέ έναν πόλεμο, αλλά θα καταστρέψει οποιονδήποτε εισβάλει στην επικράτειά του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.