Καθησυχάζουν οι ΗΠΑ το Ιράκ για την αποχώρησή τους από την Συρία

-

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ιρακινούς αξιωματούχους για το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά την απόσυρσή τους από τη γειτονική Συρία και την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμ ότι επιθυμεί «να εποπτεύει το Ιράν» από το Ιράκ.

Αφού η Βαγδάτη ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο την οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η «τελική» επίθεση για την εξάλειψη των τζιχαντιστών στη Συρία, αυξάνονται τα αιτήματα για την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ.

Πολλές φωνές, κυρίως από το φιλο-ιρανικό στρατόπεδο, ζητούν την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. Και από τότε που ο Τραμπ προκάλεσε την οργή της Βαγδάτης λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσει το Ιράκ για να «εποπτεύει το Ιράν» διπλωμάτες, στρατιωτικοί και πλέον κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Ο Σάναχαν έφτασε χθες το πρωί στο Ιράκ από το Αφγανιστάν και είχε μια συνάντηση «σε πολύ καλή ατμόσφαιρα», όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, με τον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάλικι.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι σεβόμαστε την κυριαρχία τους, τη σημασία που αποδίδουν στην ανεξαρτησία τους και ότι είμαστε εκεί έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ο Σάναχαν επεσήμανε ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του «για την άποψή του για το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ και για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον συνασπισμό».

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα αφορούν τρόπους ώστε «να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες εκεί (…) σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μια δύναμη εποπτείας στη βορειοανατολική Συρία» προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα μακροπρόθεσμα.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα αποχωρήσουν από τη Συρία να μεταφερθούν στο Ιράκ για να συνεχίσουν από εκεί τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ, ο Σάναχαν διαβεβαίωσε ότι «το ζήτημα αυτό απλώς δεν έχει συζητηθεί».

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, υπήρξε μια «έμμεση» αναφορά, επεσήμανε ο Σάναχαν. Ο Μάχντι «μου είπε: πρέπει να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ». Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε ότι «βασική στρατιωτική δραστηριότητα» των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι «η αποστολή εναντίον του ΙΚ».

Όμως η δήλωση Τραμπ περί εποπτείας του Ιράν από το Ιράκ προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από τους Ιρακινούς αξιωματούχους που παραδοσιακά συντάσσονται με την Ουάσινγκτον.

Εξάλλου έχει υποβληθεί στο ιρακινό κοινοβούλιο νομοσχέδιο προκειμένου να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών. Μάλιστα, σε μια σπάνια εξέλιξη, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν και οι δύο βασικές κοινοβουλευτικές ομάδες: αυτή υπό τον σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, αλλά και το φιλο-ιρανικό μπλοκ των πρώην μαχητών ενάντια στο ΙΚ.

Τη Δευτέρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ζήτησαν «μια νέα συμφωνία» που θα καθορίζει το πλαίσιο της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ και κυρίως των Αμερικανικών.

Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν το 2003 μιας επέμβασης στο Ιράκ, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Στο απόγειο των συγκρούσεων που ακολούθησαν η Ουάσινγκτον είχε έως και 170.000 στρατιώτες στη χώρα. Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν οριστικά το 2011, όμως επέστρεψαν το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Σάναχαν συναντήθηκε και με Αμερικανούς αξιωματικούς στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Πολ ΛαΚαμέρα, διοικητής των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, προκειμένου να συζητήσουν για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Σάναχαν επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε μέσα στους χρόνους για να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας».

Ερωτηθείς για την τύχη των Κούρδων της Συρίας που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών με τη στήριξη των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός έκανε λόγο για μια «ομάδα παρατηρητών», η οποία θα συσταθεί από τις χώρες του συνασπισμού στη βόρεια Συρία. Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Μόναχο για να συζητήσουν το μέλλον της συμμαχίας τους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.