Κλαίγεται ο Ντιμιτρόφ, αλλά προειδοποιεί κιόλας

-
286

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία τόνισε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, προειδοποιώντας παραλλήλως, ότι τα ενθαρρυντικά μηνύματα δεν αρκούν εάν θέλουμε να αποφύγουμε την απόρριψη της Ευρώπης από τους πολίτες.

Η χώρα δεν θα πέσει «στην παγίδα της θυματοποίησης» μετά την τρίτη άρνηση που πρόβαλαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ενωσης τόνισε με νόημα ότι οι υποσχέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα.

Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνουν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν και εισηγούνται την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ομως η Γαλλία προέβαλε το βέτο της κατά την σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ η Ολλανδία και άλλες χώρες μπλόκαραν την υποψηφιότητα της Αλβανίας.

Η νέα Κομισιόν θέλει η υπόθεση να προχωρήσει και ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση, ο Ούγγρος Ολιβερ Βαρχέλι, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα διορθώσει το λάθος της» ανοίγοντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις αρχές του 2020.

«Θεωρώ ότι αυτά τα μηνύματα είναι θετικά, θεωρώ ότι είναι αναγκαία...αλλά πιστεύω στο στάδιο αυτό, ως υπουργός Εξωτερικών, μου είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψω στους ανθρώπους και να μιλήσω για ελπίδα, αφού χτύπησαν ματαίως τρεις φορές την πόρτα, τον Ιούνιο 2018, τον Ιούνιο 2019 και τον Οκτώβριο 2019», είπε ο Ντιμιτρόφ. Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου έχουμε ανάγκη από μία απόφαση που θα δώσει στους πολίτες μας την ελπίδα ότι η Ευρώπη παίρνει πραγματικά στα σοβαρά την ευρωπαϊκή προοπτική μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αποφεύγει ωστόσο να επικρίνει την Γαλλία για την αρνητική της στάση ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του και την Αλβανία. Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε τη θέση ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι ατελής και ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πριν από οποιαδήποτε νέα ένταξη. Το Παρίσι άνοιξε μία «δικαιολογημένη συζήτηση» για την διαδικασία ένταξης και η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να θέσει εαυτήν υπό επιπλέον έλεγχο και να αποδεχθεί την αρχή της «αναστρεψιμότητας».

Σύμφωνα με την αρχή αυτή, η ενταξιακή διαδικασία μίας χώρας μπορεί να αναστραφεί, εάν υπάρξει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις. Το ισχύον σύστημα προβλέπει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων , αλλά όχι αναστροφή της διαδικασίας. «Επικεντρωνόμαστε στον στόχο της ένταξης. Θέλουμε να προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε την υποψηφιότητά μας και να καταστήσουμε αδύνατη» μία νέα απόρριψη, τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Σερβία) θα μετέχουν με τους ομολόγους τους της ΕΕ σε μία συνάντηση κορυφής στο Ζάγκρεμπ στις 6 και 7 Μαΐου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.