Κόντε: Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής της

Κόντε: Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής της

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα ll Sole 24 Ore, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση “να μην διαπράξει τραγικά λάθη” στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γιατί “ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του”.

“Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας”, εκτιμά ο Κόντε και διερωτώμενος αν «θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης» απαντά ότι πρέπει να εγκαινιάσουμε ένα μεγάλο σχέδιο που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία”.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρει ότι “περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση” με την Μέρκελ, “επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης”.

“Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές”, τονίζει ο Κόντε, την ώρα που η Ιταλία καταγράφει πάνω από 9.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας. Και προσθέτει: «Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές. Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει επίσης: «Στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους ΕΜΣ, απάντησα πως δεν είναι ανάγκη να εξαντληθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα. Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορωνοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας».

Παραλλήλως, χαρακτηρίζει τη σημερινή κρίση εντελώς διαφορετική από εκείνη του 2008 και επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας». Επιβεβαιώνει τέλος ότι μαζί με το διάταγμα που ετοιμάζει για τον Απρίλιο, η παρέμβαση της κυβέρνησής του θα ανέλθει πολύ πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των 25 που έχουν ήδη αποδεσμευθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι