Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό έχει ήδη υποβληθεί, στο Γραφείο Μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, ο νυν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε την Ουγγαρία να μην χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική». Τα Σκόπια καλούν επίσης την Βουδαπέστη να αποφύγουν να φιλοξενήσουν ένα άτομο, το οποίο έχει  καταδικαστεί σε ένα κράτος δικαίου και σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Ορμπάν αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι “με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί». Υπογραμμίζει επίσης ότι «η Μακεδονία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας» και διαβεβαιώνει ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».

Ο Όρμπαν πάντως βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά το αίτημα ασύλου του τέως πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, καθώς αυτός τον είχε στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.