Κορονοϊός: Η εικόνα της πανδημίας Covid-19 σε όλον τον κόσμο

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Άλλοι 982 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν άλλα 54.203 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των πολιτειακών αρχών. Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο έφθασε έτσι τους 162.105 νεκρούς επί συνόλου 5,01 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Γερμανία

Άλλος ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν άλλα 555 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει ως εδώ τους 9.196 νεκρούς επί συνόλου 215.891 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Άγιος Δομίνικος

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 30 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 1.069 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Καραϊβικής έφθασε έτσι τους 1.289 νεκρούς επί συνόλου 78.778 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Περίπου 40.000 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν ως εδώ. Από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, 6.702 εισήχθησαν σε νοσοκομεία και οι 317 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ σε 28.249 συστήθηκε να μείνουν σε απομόνωση στα σπίτια τους, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Καναδάς

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι έξι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 236 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε έτσι τους 8.976 νεκρούς επί συνόλου 119.221 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, πάνω από το 90% των ανθρώπων που απεβίωσαν ήταν πάνω από 60 ετών.

Πάνω από 103.500 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης διαγνώστηκε στον Καναδά την 15η Ιανουαρίου. Οι περισσότερες μολύνσεις έχουν εντοπιστεί στις επαρχίες Κεμπέκ (60.367) και Οντάριο (39.967). Έχουν υποβληθεί σε τεστ πάνω από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά. Την 29η Ιουνίου, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωνε πως η χώρα μπόρεσε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, ωστόσο επισήμανε πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Μολαταύτα, ο Καναδάς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, διαβεβαίωνε.

Αίγυπτος

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 167 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει πλέον τους 95.314. Ο αριθμός των περιπτώσεων μόλυνσης παρέμεινε κάτω από τις 200 για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Τα κρούσματα άρχισαν να ξεπερνούν τα 200 ημερησίως την 23η Απριλίου, προτού φθάσουν στην κορύφωσή τους, τα 1.774, την 19η Ιουνίου. Άλλοι 21 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 4.992 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη, 1.119 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο των ασθενών που ανέρρωσαν να φθάνει τους 51.672, κατά την ίδια πηγή. Την περασμένη εβδομάδα, οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό εάν δεν έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο μοριακό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα, μέτρο πάντως από το οποίο εξαίρεσαν τους τουρίστες που φθάνουν με απευθείας πτήσεις στα αεροδρόμια στο Σαρμ ελ Σέιχ, στη Χουργκάντα, στην Τάμπα και στη Μάρσα Άλαμ.

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 23 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων τα 15 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης και διαγνώστηκαν όλα στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Τα υπόλοιπα οκτώ κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν εντοπίζονται άνθρωποι μολυσμένοι από τον νέο κορονοϊό μεταξύ ταξιδιωτών αφού φθάσουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του κινεζικού υπουργείου Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση. 45 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 817 ασθενείς, οι 43 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, κατά την ίδια πηγή. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.619 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 695 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 6.495 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 52.006 νεκρούς επί συνόλου 475.902 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν. Η μεξικανική κυβέρνηση ωστόσο αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακές εξετάσεις. Το Μεξικό καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική ξεπέρασε το όριο των 10.000 νεκρών εξαιτίας της COVID-19 αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα τον Μάρτιο, ενημέρωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Η Νότια Αφρική καταγράφει ως εδώ 553.188 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πάνω από τα μισά που έχουν ανακοινωθεί επίσημα στο σύνολο της ηπείρου. Η χώρα βρίσκεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ζουέλι Εμκίζε, 301 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες. «Περάσαμε το όριο των 10.000 νεκρών, με 10.210 θανάτους συνολικά», διευκρίνισε. Οι μισοί και πλέον από τους νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν το Σάββατο διαπιστώθηκαν στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ (νοτιοανατολικά), τόνισε ο ίδιος. «Η κορύφωση» της πανδημίας «έχει έρθει, είναι εδώ όπου βρισκόμαστε», εκτίμησε ο υπουργός Υγείας χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στην επαρχία αυτή.

Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά σε τουλάχιστον 30 ως 40 δισεκατομμύρια ευρώ τον «άμεσο αντίκτυπο» της υγειονομικής κρίσης για τον τομέα του τουρισμού στη Γαλλία, αφού όπως υπογραμμίζει μέρος της διεθνούς πελατείας «εξαφανίστηκε». «Υπό ομαλές συνθήκες, ο τουρισμός εισφέρει έσοδα 180 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 60 δισεκ. χάρη στον διεθνή τουρισμό. Ο άμεσος αντίκτυπος της επιδημίας είναι τουλάχιστον 30 ως 40 δισεκ. ευρώ», σημειώνει ο υπουργός Τουρισμού Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της Journal du Dimanche που κυκλοφορεί.

«Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις μάς λένε ότι ο τζίρος τους θα έχει υποστεί συρρίκνωση 20 ως 25% στο τέλος της χρονιάς», προσθέτει. «Οι Γάλλοι συμμετέχουν μαζικά στην επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δίνοντας την προτεραιότητα στη Γαλλία» καθώς το 70% εξ όσων πήγαν διακοπές επέλεξαν να παραθερίσουν στην πατρίδα τους, εξηγεί ο Λεμουάν. Αυτό «επιτρέπει» ο τομέας να μείνει όρθιος, αλλά «ας είμαστε σαφείς: υπό ομαλές συνθήκες, η Γαλλία φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες ενώ εννέα εκατομμύρια Γάλλοι πάνε στο εξωτερικό» και «μέρος της διεθνούς πελατείας έχει εξαφανιστεί», διευκρινίζει.

Ο Λεμουάν κρίνει πάντως «ενθαρρυντική» την καταγραφόμενη «πρόθεση να ταξιδέψουν στη Γαλλία βέλγοι, γερμανοί, ιταλοί και ισπανοί τουρίστες τον Σεπτέμβριο», εκτιμώντας ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι «υψηλότερος από ό,τι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο». Ο υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικά» τα στοιχεια για τον Ιούλιο, εκφράζει την «ελπίδα» του ότι «ο Αύγουστος θα είναι εξαιρετικός» για τον τομέα, καθώς και ότι ακόμη και μετά το τυπικό τέλος της σεζόν θα συνεχίσει να υπάρχει αρκετή κίνηση. Όμως «η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη», προειδοποιεί, καθώς «όταν εμφανίζεται εστία μόλυνσης, ο αντίκτυπος είναι άμεσος με ακυρώσεις διαμονών και κρατήσεων».

Βραζιλία

O απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Με 100.477 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 (+905 σε 24 ώρες) και 3.012.412 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+49.970), η γιγαντιαία χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει αυτή που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Τα δύο τραγικά αυτά ορόσημα ξεπεράστηκαν την ώρα που η εξάπλωση συνεχίζεται, καθώς οι περισσότερες πόλεις της Βραζιλίας ανοίγουν ξανά τα καταστήματα και τα εστιατόρια ενώ η κορύφωση δεν έχει καν έρθει ακόμη.

Η Βραζιλία, αντιμέτωπη με την πιο πολύνεκρη πανδημία από αυτήν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα, επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου. Πέρασαν τρεις μήνες προτού οι νεκροί να φθάσουν τους 50.000. Αλλά μόλις 50 ημέρες αργότερα, οι θάνατοι διπλασιάστηκαν. Με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υποβαθμίζει εξαρχής τη βαρύτητα της πανδημίας — κατ’ αυτόν, η COVID-19 είναι απλά μια «γριπούλα» — και έδωσε μάχες εναντίον των περιοριστικών μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών, πολλοί Βραζιλιάνοι αντιμετώπισαν τους αριθμούς αυτούς με αδιαφορία, με ένα ανασήκωμα των ώμων.

«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», έκρινε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας.

Ο Ούρμπαες και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες αρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού. Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί που έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπολσονάρου χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο δημοσίως μέχρι στιγμής. Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αφού ο πρόεδρος εναντιώνεται στο μέτρο. Ο Μπολσονάρου διατείνεται ότι ανέρρωσε από τον κορονοϊό χάρη στην υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό σκεύασμα που όμως ειδικοί λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως έχει επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19.

«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουμε, στους 150.000 ή στους 200.000 θανάτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον πλήρη αντίκτυπο της COVID-19 εδώ», προειδοποιεί ο Αλεσάντρε Νάιμε, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου. Ο Νάιμε εκτιμά πως η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με ασθένειες που έφεραν οι άποικοι, όπως η ευλογιά, η οποία αποδεκάτισε τους αυτόχθονες πληθυσμούς όταν οι Ευρωπαίοι έφθασαν στην Αμερική. Για τον Ούρμπαες, η Βραζιλία μοιάζει σήμερα εξίσου παραιτημένη, σαν έχει αποδεχθεί ήδη τους θανάτους που θα έρθουν εξαιτίας της COVID-19. «Το μήνυμα της κυβέρνησης σήμερα είναι: ‘μολυνθείτε από τον κορονοϊό και, αν είστε σοβαρά, υπάρχει η εντατική’. Αυτό συνοψίζει την πολιτική της χώρας μας σήμερα», τόνισε.

Κούβα

Σε αυστηρό lockdown τέθηκε εκ νέου η Αβάνα στην Κούβα μετά την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, με τις αρχές να διατάσσουν για μία ακόμη φορά το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των πισινών, να αναστέλλουν τα δρομολόγια των δημοσίων συγκοινωνιών και να απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες. Η Κούβα, το παράδειγμα της οποίας είχε χαιρετηθεί ως ένα σπάνιο success story στη Λατινική Αμερική για τη διαχείριση της κρίσης και τον περιορισμό της επιδημίας Covid-19, χαλάρωσε τους περιορισμούς του lockdown τον περασμένο μήνα, αφότου τα κρούσματα ελαττώθηκαν σε μόλις μερικά ανά ημέρα.

Ωστόσο, οι μολύνσεις αυξήθηκαν εκ νέου στα επίπεδα του Απριλίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει 59 κρούσματα σήμερα και να λέει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να καταστεί «ανεξέλεγκτη», εάν οι αρχές δεν ενεργήσουν ταχέως. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας επιδημιολογικής έξαρσης που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πληθυσμό μας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Κούβας Χοσέ Ανζέλ Πορτάλ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό. Η Κούβα μετρά λιγότερα από 2.900 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 88 θανάτους για έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων. Μία από τις μεγαλύτερες εστίες τοπικής διασποράς του ιού εντοπίστηκε σε μια θρησκευτική συγκέντρωση. Εντούτοις, πολλά από τα νέα κρούσματα, τα 41 από τα 59, που καταγράφηκαν σήμερα, είναι επίσης εισαγόμενα, από τη Βενεζουέλα.

Δανία

Ο δανέζικος κολοσσός επεξεργασίας κρέατος Danish Crown διέκοψε τη λειτουργία ενός μεγάλου σφαγείο στη Δανία, λόγω μιας σημαντικής ενεργής εστίας εκεί, που πλησιάζει τα 150 κρούσματα Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων της μονάδας. Το σφαγείο του Ρίνγκστεντ, σε απόσταση 50 χλμ από την Κοπεγχάγη, απασχολεί σχεδόν 900 υπαλλήλους. Εκ των 600 υπαλλήλων που ήταν παρόντες, ένα πρώτο κύμα διαγνωστικών τεστ ανέδειξε 120 θετικά κρούσματα. Η Danish Crown στη συνέχεια υπέβαλε εκ νέου σε τεστ όλα τα αρνητικά κρούσματα και 22 επιπλέον μολύνσεις εντοπίστηκαν, εξηγεί η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου. «Για αυτόν τον λόγο, κλείνουμε το σφαγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα προκειμένου να προσπαθήσουμε ξανά να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης μεταξύ των εργαζομένων της μονάδας», γράφει η Danish Crown. Όλοι οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καραντίνα, διευκρινίζει η επιχείρηση.

Χιλή

Η Χιλή πέρασε το όριο των 10.000 νεκρών από τον νέο κορονοίό, πέντε μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας. Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 53 νέοι θάνατοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέλθει σε 10.011. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι αρχές κατέγραψαν 2.201 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε περισσότερες από 370.000, δήλωσε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις. Όμως, ο απολογισμός των νεκρών από τον ιό ανέρχεται σε 13.426, εάν συμπεριληφθούν οι ύποπτοι θάνατοι, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Βέλγιο

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν λόγω της εντολής εκκένωσης μιας παραλίας στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μπλάνκερμπεργκ, στο Βέλγιο. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ασφάλεια στο παραθαλάσσιο θέρετρό μας και τώρα αυτό…», διαμαρτυρήθηκε η δήμαρχος της πόλης Νταφνέ Ντιμερί. Τα επεισόδια προκάλεσε μια ομάδα νέων, στους οποίους ζητήθηκε να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας κατά της διασποράς της Covid-19, σύμφωνα με μαρτυρίες στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Het Laatste Nieuws, μια ομάδα παραθεριστών στράφηκε κατά της αστυνομίας, αφού τους ζητήθηκε να φύγουν από την παραλία. Ακολούθησε βίαια συμπλοκή με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και η αστυνομία αναγκάστηκε να καλέσει ενισχύσεις για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Στις εικόνες που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες και κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται νέοι να πετάνε ομπρέλες εναντίον των αστυνομικών στην παραλία.

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία συμπλήρωσε 100 ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού, παρόλο που οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 23 ενεργά κρούσματα Covid-19 στη χώρα αλλά όλα εντοπίστηκαν στα σύνορα, εισερχόμενα στη χώρα, και βρίσκονται σε καραντίνα. «Το να πετύχουμε 100 ημέρες χωρίς μετάδοση στον πληθυσμό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε», δήλωσε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, ανώτερος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών.

«Έχουμε δει στο εξωτερικό την ταχύτητα με την οποία ο ιός μπορεί να επανεμφανιστεί και να εξαπλωθεί σε σημεία όπου φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να εξαλείψουμε άμεσα κάθε νέο κρούσμα στο μέλλον στη Νέα Ζηλανδία», πρόσθεσε ο ίδιος. Η Νέα Ζηλανδία, που αριθμεί πέντε εκατομμύρια κατοίκους, μετρά 1.219 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον Φεβρουάριο, με το τελευταίο να διαγιγνώσκεται την 1η Μαΐου. Η χώρα έχει καταγράψει 22 θανάτους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει τη χώρα πρότυπο διότι «εξάλειψε με επιτυχία την εντόπια μετάδοση». Η Νέα Ζηλανδία έκλεισε τα σύνορά της στις 19 Μαρτίου. Έκτοτε επιβλήθηκαν αυστηροί έλεγχοι – όποιος εισέρχεται στη χώρα τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών. Οι Νεοζηλανδοί έχουν επιστρέψει και πάλι σε σχεδόν κανονικό τρόπο ζωής, αλλά οι αρχές ανησυχούν διότι πολίτες αρνούνται πλέον να υποβληθούν σε τεστ, δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών της κυβέρνησης, ενώ αγνοούν ακόμα και βασικές συστάσεις υγιεινής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι