Κορονοϊός: Μάσκα παντού στη Σλοβακία, νέα μέτρα στη Βρετανία

-

Η Σλοβακία ενισχύει τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19, εισάγοντας νέο κανονισμό με τον οποίο επιβάλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας στους δημόσιους χώρους από την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς ανακοίνωσε χθες Κυριακή μια σειρά από έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASR, καθώς η Σλοβακία καταγράφει μια αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού. Στα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν φαγητό μόνον σε εξωτερικούς χώρους και η παράδοση φαγητού σε πακέτο από την Πέμπτη, ενώ τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι σάουνες θα κλείσουν τελείως.

Τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να διασφαλίζουν χώρο τουλάχιστον 15 τετραγωνικών μέτρων για κάθε πελάτη, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα πρέπει κάποιες από τις ώρες που θα είναι ανοιχτά να εξυπηρετούν μόνον ηλικιωμένους πελάτες. Οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν και οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κόσμο, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τη συζήτηση για να αποφασίσουν αν θα επιβληθεί απαγόρευση στις δημόσιες συναντήσεις άνω των έξι ανθρώπων.

Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων υιοθέτησε μια σειρά από μέτρα, τα οποία αποσκοπούν κυρίως στην αποτροπή συγκεντρώσεων μεγάλου αριθμού ανθρώπων, στα οποία περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κατοικημένες περιοχές, όταν κάποιος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από ανθρώπους που δεν ανήκουν στην οικογένειά του, δήλωσε παράλληλα χθες ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι. "Ξέρουμε ότι αν δεν υιοθετήσουμε αυστηρά μέτρα, η καμπύλη (των νέων κρουσμάτων) θα μεγαλώσει με παρόμοιο τρόπο με αυτόν στην Τσεχική Δημοκρατία", σημείωσε ο υπουργός.

Η Σλοβακία, η χώρα των σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να μείνει σχετικά αλώβητη από την πανδημία του νέου κορονοϊού, τώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια οξεία αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στην Ευρώπη, η χώρα αυτή έχει καταγράψει περίπου 19.850 κρούσματα νέου κορονοϊού και 61 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19.

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα εξαγγείλει σήμερα νέα μέτρα για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιμακούμενης υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, θεσπίζοντας τρία νέα επίπεδα συναγερμού ώστε να συντονιστεί καλύτερα η αντίδραση της κυβέρνησης κατά της COVID-19, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων.

Αφού δέχθηκε κριτική ότι εκπέμπει ένα μπερδεμένο μήνυμα στην κοινή γνώμη, καθώς οι αριθμοί των περιστατικών και των θανάτων από την COVID-19 αυξάνονται, ο Τζόνσον θα πάει και πάλι στο κοινοβούλιο, ζητώντας υποστήριξη για μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η βόρεια Αγγλία έχει δεχτεί ένα σκληρό πλήγμα από μία νέα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 που επέβαλαν την εφαρμογή τοπικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς οι μαθητές και οι σπουδαστές επέστρεψαν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.