Κυπριακή οικονομία: Ιδού οι "ατμομηχανές" της

-

Τουρισμός, ναυτιλία, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά ακόμη και η κινηματογραφική βιομηχανία είναι, πέρα από την ενέργεια και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι τομείς στους οποίους η κυπριακή οικονομία εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη και φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Αυτό προκύπτει από τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής διπλωματών από περισσότερες από 20 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, στην Κύπρο που διοργάνωσε το Enterprise Greece.

Στον τομέα της ναυτιλίας, σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό, Νατάσα Πηλίδη, η Κύπρος διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ενδέκατο παγκοσμίως ενώ κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα του ship management. Παράλληλα στη χώρα είναι εγκατεστημένες περισσότερες από 200 εταιρείες του χώρου και λειτουργούν 3 ναυτικές ακαδημίες με 300 φοιτητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης, στους βασικούς κλάδους της κυπριακής οικονομίας όπου αναμένεται η εισροή κεφαλαίων περιλαμβάνονται:

- Ο τουρισμός: το 2018 έκλεισε με περισσότερα από 4 εκατομμύρια αφίξεις και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ έσοδα. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή μεγάλων υποδομών (καζίνο διεθνών προδιαγραφών, γήπεδα γκολφ, νέα ξενοδοχεία που προσθέτουν χιλιάδες κλίνες, μαρίνες).

- Αγορά ακινήτων: το 2018 καταγράφεται αύξηση 6% στις συναλλαγές από τις οποίες οι μισές περίπου πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς και αύξηση επίσης 10% στο πλήθος των νέων οικοδομικών αδειών.

- Τριτοβάθμια εκπαίδευση

- Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (ελεγκτικοί οίκοι, νομικές υπηρεσίες).

- Ενέργεια: στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου καθώς και τα έργα υποδομής που συνδέονται με τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων.

Αναφορικά με την κινηματογραφική βιομηχανία, ο στόχος είναι η ανάδειξη της Κύπρου σε φυσικό studio για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί επαφές τόσο με το Hollywood όσο και με το Bollywood (Ινδία) και έχουν θεσπιστεί κίνητρα που περιλαμβάνουν εκπτώσεις από τη φορολογία εισοδήματος, μείωση φόρου και επιστροφή ΦΠΑ για τις εταιρείες που θα επιλέξουν τη μεγαλόνησο για τα γυρίσματα των ταινιών τους.

Ο επικεφαλής της αποστολής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος του ΔΣ του Enterprise Greece, Χαράλαμπος Κασίμης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ενώ Ελλάδα και Κύπρος εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ τους και με χώρες της περιοχής με στόχο την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο.

Στο πλαίσιο της αποστολής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με στελέχη της κυπριακής διοίκησης, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, κ.ά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.