Λαϊκό προσκύνημα για Ζαχαρτσένκο στο Ντονιέτσκ

-

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν στο Ντονιέτσκ μπροστά από το φέρετρο του Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον φιλορόσο αυτονομιστή ηγέτη της ανατολικής Ουκρανίας, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε «αδελφός» και «ήρωας» από έναν στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα πλήθος θαυμαστών, πολλοί από τους οποίους ήταν δακρυσμένοι και κρατούσαν ένα λουλούδι στο χέρι, περίμεναν για να δουν το φέρετρο του «προέδρου» της αυτοανακηρυχθείσης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, που είχε τοποθετηθεί σ' ένα θέατρο και ήταν καλυμμένο με μια σημαία. Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο σκοτώθηκε την Παρασκευή από έκρηξη.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της αυτοανακηρυχθείσης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, ένας στενός σύμβουλος του Πούτιν, ο Βλαντισλάβ Σούρκοφ, χαρακτήρισε «αδελφό» τον αυτονομιστή.

«Είσαι ένας αληθινός ήρωας και είναι απέραντη τιμή που ήμουν φίλος σου», δήλωσε ο Σούρκοφ, αποκαλώντας τον Ζαχαρτσένκο «Σάσα», το υποκοριστικό του ονόματός του.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στον ηγέτη των αυτονομιστών. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της αυτονομιστικής Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας Ανατόλι Μπιμπίλοφ.

Τα μέσα δημόσιας μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν προσωρινά στην πόλη και ένοπλοι με στρατιωτικές στολές συντόνιζαν την κυκλοφορία στο κέντρο του Ντονιέτσκ.Τεράστια πανό είχαν αναρτηθεί με πορτρέτα του Ζαχαρτσένκο και σ' ένα απ' αυτά ήταν γραμμένο ένα από τα συνθήματά του: «Έχουμε μια μητέρα πατρίδα: τη Ρωσία».

Μέσα στο πλήθος, πολλοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν την Ουκρανία για τον θάνατο του ηγέτη τους. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή την τραγωδία, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ», είπε ο 35χρονος Σεργκέι Καπούστιν.

Η φιλορωσικές αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος, μέχρι και αύριο Δευτέρα, και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναβλήθηκε για την Τρίτη. Έκρηξη που σημειώθηκε σ' ένα καφέ στοίχισε τη ζωή στον 42χρονο Ζαχαρτσένκο ενώ είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον θάνατο του σωματοφύλακά του και τον τραυματισμό 12 ανθρώπων.

Οι αυτονομιστικές αρχές και η Μόσχα υποπτεύονται πως το Κίεβο ευθύνεται για την έκρηξη ενώ η Ουκρανία αποδίδει τη δολοφονία αυτή σε διενέξεις μέσα στους κόλπους των ανταρτών, «μαριονετών που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται» από τη Μόσχα, σύμφωνα με τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τη δολοφονία προσθέτοντας πως θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.