Λάβδας: Δεν θα είναι εύκολη η αποκλιμάκωση, κάνουν πόλεμο νεύρων για να μην ξαναπάρει πρωτοβουλίες η Ελλάδα

-

Ρευστή και αρκετά επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση με την Τουρκία ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1.

«Ο Ερντογάν έχει ουσιαστικά στόχο να αποτρέψει περαιτέρω ελληνικές πρωτοβουλίες, μετά την μερική μέχρι στιγμής οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων με την Αίγυπτο που τον ενόχλησε πάρα πολύ», ανέφερε ο καθηγητής. «Έχει βέβαια και στόχο να διαπραγματευτεί όσα θεωρεί ότι δικαιούται, αλλά ο βασικός στόχος είναι να μην κάνουμε εμείς κινήσεις».

 

«Είναι σαφές ότι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού η Τουρκία προσπαθεί να δοκιμάσει τις αντοχές μας. Κάνει πόλεμο νεύρων. Αν δούμε τη γενικότερη εικόνα, η Λιβύη μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον Σίσι στην Αίγυπτο με τα μουσουλμανικά δίκτυα κ.λπ. και αυτό ο Ερντογάν το θέλει προς το παρόν υπογείως. Η Λιβύη είναι πολύ σημαντική και παίζει μεγάλο ρόλο στη ρευστότητα στην περιοχή,  το γεγονός ότι η ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την εμπλοκή που είχαν παλιότερα.  Επίσης παίζει ρόλο το ότι στην Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες οι διεκδικήσεις αθροίζονται και σωρεύονται. Η κρίση είναι μπροστά μας και θα μας απασχολήσει αρκετά, δεν θα λυθεί σε 3-4 μέρες όπως η προηγούμενη. Ας δούμε τι θα κάνει και η Γαλλία, και η γερμανική πρωτοβουλία και η ΕΕ στο σύνολο της  και οι ΗΠΑ».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.