Λαβρόφ: Κλήθηκαν Γάλλοι και Γερμανοί στο Κερτς, δεν ήρθε κανείς

-
378
Τύμπανα πολέμου στην Μαύρη Θάλασσα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αποδεχθεί πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να επιτρέψει σε Γερμανούς και Γάλλους εμπειρογνώμονες να επισκεφθούν την περιοχή του πορθμού του Κερτς, για να δουν πώς πραγματοποιείται η διέλευση πλωτών μέσων μέσω του πορθμού, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, συνέχισε ο Λαβρόφ, «πέρασε ένας μήνας και προς το παρόν δεν ήρθε κανένας, ενώ σήμερα ο κύριος Μάας μου παρέδωσε πρόταση η οποία 'πακετάρει' την επίσκεψη σε κάποιο έγγραφο, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί με την Ουκρανία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά την όποια συμμετοχή της Ουκρανίας σε οποιονδήποτε σχεδιασμό που αφορά τον πορθμό του Κερτς.

Αναφερόμενος στο έγγραφο-πρόταση, που του παρέδωσε ο Χάικο Μάας, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Μόλις τώρα πήραμε αυτό το έγγραφο, το είδα για πρώτη φορά κατά την διάρκεια των συνομιλιών. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, πρέπει να το μελετήσουμε».

Τον Νοέμβριο η Ρωσία είχε συλλάβει τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, δυο κανονιοφόρους κι ένα ρυμουλκό, με τα πληρώματά τους κοντά στα Στενά του Κερτς, υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.