Λάβρος Ερντογάν: Θέλει καταδίκη Ισραήλ

-

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται σήμερα τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου με στόχο να καταδικάσουν το Ισραήλ για τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται να αποφασισθούν μέτρα λόγω των μευαξύ των χωρών διαφωνιών.

Η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη και μεγάλη κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων. Ο Ερντογάν, που έχει εξαπολύσει δριμεία κριτική εναντίον του Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Η Τουρκία, που έχει την προεδρία του Οργανισμού αυτή την περίοδο, είχε συγκαλέσει ήδη τον Δεκέμβριο σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσει την απόφαση του προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του παλαιστινιακού σκοπού και δεν κρύβει τη στήριξή του στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Ο λόγος αυτός έχει μεγάλη απήχηση στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Ερντογάν, που είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Αν συνεχιστεί η σιωπή απέναντι στην ισραηλινή τυραννία, ο κόσμος θα βυθιστεί γρήγορα σε ένα χάος, όπου οι συμμορίτες θα ορίζουν τους νόμους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όμως η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο αραβομουσουλμανικός κόσμος είναι και πάλι διχασμένος και είναι μάλλον αδύνατο να ληφθεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο εναντίον του Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, καθώς και η Αίγυπτος, αντιμετωπίζουν αρνητικά τη στήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή η Χαμάς αλλά και προς το Κατάρ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.