Quantcast
Λίστα με τις ασθένειες ευπαθών που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται τον Μάρτιο - slpress.gr

Ξεκινά τον Μάρτιο ο εμβολιασμός για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Τα νοσήματα έχουν μπει σε προτεραιότητα σε δύο κατηγορίες και οι ασθενείς θα εμβολιασθούν ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Στην πρώτη κατηγορία έχουν ενταχθεί οι ασθένειες που έχει διαπιστωθεί ότι εκθέτουν τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τον κορονοϊό.  Ο εμβολιασμός τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Κάποιες παθήσεις αναφέρονται και στις δύο κατηγορίες, καθώς η ίδια νόσος μπορεί να είναι σε ηπιότερη φάση.

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη πώς θα “πιστοποιηθεί” ότι κάποιος πάσχει π.χ. από νοσογόνο παχυσαρκία ή από άλλο νόσημα. Κατά πάσα πιθανότητα θα βεβαιώνεται το νόσημα από τον θεράποντα γιατρό.

Νοσήματα Κατηγορίας Α (Φάση εμβολιασμού Ι)

Μεταμόσχευση (μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής)

Νεφρική ανεπάρκεια (που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, που έχουν χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5)

Καρκίνος υπό αγωγή (καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP) (ADP: διφωσφορική αδενοσίνη), με αιματολογικό καρκίνο (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα)

Ανοσοκατεσταλμένοι (με φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου, με βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, HIV με CD4<200 κύτταρα/μL0)

Άλλα νοσήματα:  Κυστική ίνωση, άσθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος), Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον), Σύνδρομο Down και με άλλες  σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια.

Νοσήματα Κατηγορίας Β (Φάση εμβολιασμού ΙΙ)

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιοπάθειες, αγγειακά, θρομβοεμβολή  (άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας, βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία, χρόνια καρδιαγγειακή νόσος, συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου)

Σάκχαρο,εγκεφαλικό, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια (Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2,  χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο, κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο)

Νευρολογικά (σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα και συναφή νοσήματα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού και του μυϊκού συστήματος )

45 εκατ. ευρώ πουλούν τις Αργινούσσες οι Τούρκοι

Καρκίνος (διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία, σε ανοσοκαταστολή οφειλόμενη σε ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)

Αιμοσφαιρινοπάθειες (Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία0

Διαταραχές σπληνός (Σπληνεκτομή ή λειτουργική ασπληνία)

Σοβαρή ψυχική νόσος (Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής)

Νοσογόνος παχυσαρκία (Δείκτης μάζας σώματος ≥40 kg/m²)

Άτομα με σοβαρή αναπηρία

Άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι