Μια νέα ανεξαρτησία ζήτησαν δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι

-

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι γιόρτασαν την Παρασκευή την 76η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας τους, τονίζοντας τη βούλησή τους για «μια νέα ανεξαρτησία», καθώς συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης.

Με σημαίες του Λιβάνου να κυματίζουν στον αέρα, πολλές «παρελάσεις των πολιτών» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού, η οποία αποτελεί προπύργιο του κινήματος διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού, τραγουδώντας όλοι μαζί το παλιό πατριωτικό τραγούδι «Ο Λίβανος θα ξαναχτιστεί».

Διαδηλωτές που είχαν πάει στην πρωτεύουσα από όλο τον Λίβανο φώναζαν «ο Θεός να ευλογεί τον στρατό μας», ενώ κάποιοι κρατούσαν πορτρέτα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, μια κίνηση που είχε στόχο να ευχαριστήσει τον στρατό της χώρας που έχει μέχρι στιγμής προστατεύσει τους διαδηλωτές.

Στην συγκέντρωση-γιορτή συμμετείχαν και Λιβανέζοι που έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη και σε χώρες του Κόλπου, οι οποίοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να πάρουν μέρος «στις παρελάσεις των πολιτών» και να στηρίξουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Πολλοί φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Είμαι ένας ελεύθερος Λιβανέζος».

Ο Λίβανος γιορτάζει παραδοσιακά την ανεξαρτησία του από τη γαλλική κυριαρχία με στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Βηρυτού, την οποία παρακολουθούν πολιτικοί και στρατιωτικοί. Φέτος η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του υπουργείου Άμυνας, παρουσία του προέδρου Μισέλ Αούν, του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι.

Από τις 17 Οκτωβρίου ο Λίβανος ζει ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο σύνολο της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.