Ναι σε συμβιβασμό στο Κόσοβο όχι σε ταπείνωση των Σέρβων, η απάντηση Βούτσις στις ΗΠΑ

-

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και τις εξελίξεις στην περιοχή. Παραλλήλως, υπογράμμισε τη βούληση και την ανάγκη για συμβιβαστική λύση, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την ταπείνωση της Σερβίας.

«Διεμήνυσα στον κ. Πάλμερ ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί την ταπείνωση των Σέρβων στο Κόσοβο και γενικότερα την ταπείνωση του σερβικού λαού» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Μάθιου Πάλμερ, στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μέσα από διάλογο. Εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε την επίλυση πολλών προβλημάτων γι αυτό και παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας. Τόνισε πως είναι ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μετά την άρνηση των Βρυξελλών να εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.