NATO και νηπιαγωγεία κρίνουν τις εκλογές στην Λετονία

-
128

Το φιλορωσικό κόμμα ενδέχεται να έρθει στην εξουσία στην Λετονία, με τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από το πρωί, την ώρα που οι Λετονοί γιορτάζουν τα εκατό χρόνια της ανεξαρτησίας τους.

Ο απερχόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός κατάφερε να ανορθώσει την εθνική οικονομία μετά την κρίση του 2009, όμως το εκλογικό σώμα, το οποίο έχει κουραστεί από τα μέτρα, αναζητά νέα πρόσωπα για την εκπροσώπησή του. Σε αυτό το κλίμα, το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο φιλορωσικός συνασπισμός έχει πολλές πιθανότητες, ωστόσο η προοπτική αυτή προκαλεί και φόβο σε αρκετούς από το 1,9 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Λετονία, όπως και οι γειτονικές Λιθουανία και Εσθονία, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1918, μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των τσάρων. Οι τρεις βαλτικές χώρες κατελήφθησαν στη συνέχεια από τη ναζιστική Γερμανία, μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο όμως, και για μισόν αιώνα, ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση.

Το κεντροαριστερό κόμμα Αρμονία, το οποίο τάσσεται υπέρ της Μόσχας «υπόσχεται να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ», κάτι που όπως υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Μάρκις Μπέντικς αποτελεί «ρήξη στη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ», μέλος του οποίου είναι η Λετονία από το 2004. Σημειώνεται ότι η Λετονία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, σχεδόν καλύπτει αυτήν την στιγμή το όριο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, το οποίο θέτει η Ατλαντική συμμαχία.

Πρώτο και στο παρελθόν

Στις βουλευτικές εκλογές του 2014, το κόμμα Αρμονία, το οποίο στο παρελθόν συνδεόταν με μια συμφωνία με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε έρθει πρώτο σε ψήφους. Δεν μπόρεσε ωστόσο να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν δέχθηκε να συνασπιστεί μαζί του.

Δημιουργήθηκε έτσι μια τριμερής κυβέρνηση από την κεντροδεξιά Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, την δεξιά Εθνική συμμαχία και την κεντροδεξιά Ενότητα, η οποία έφερε ανάκαμψη στην οικονομία, αλλά ο δρόμος αυτός ήταν αρκετά κουραστικός για τα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι και Αγρότες, που ήταν επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν στις σημερινές εκλογές περισσότερες από 15 έδρες στο 100μελές κοινοβούλιο. Ίδια είναι η εικόνα και για τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς η Εθνική Συμμαχία αναμένεται να κερδίσει περίπου 13 έδρες, ενώ η Ενότητα, που έχει μετονομαστεί σε Νέα Ενότητα, ενδέχεται να μην περάσει καν το όριο του 5% και να μην εκλέξει βουλευτές.

Απεναντίας η Αρμονία, η οποία στηρίζεται κυρίως στην ρωσόφωνη μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, έχει θέσει επικεφαλής των ψηφοδελτίων της αρκετές λετονικής καταγωγής προσωπικότητες και αναμένεται να επαναλάβει την επιτυχία της, εκλέγοντας τουλάχιστον 28 βουλευτές. Αυτή την φορά ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όπως το 2014, καθώς το κόμμα αυτό μπορεί τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση με τους «λαϊκιστές» του KPV LV.

Ρυθμιστής τα νηπιαγωγεία

Το κόμμα KPV LV, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην ηθοποιός Άρτους Καΐμινς, φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση εξασφαλίζοντας κάτι παραπάνω από 15 έδρες.

Το KPV LV δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει υποσχεθεί ωστόσο ότι θα πολλαπλασιάσει τα νηπιαγωγεία και ότι θα ενισχύσει τις υπηρεσίες υγείας, μειώνοντας παραλλήλως τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων. Επίσης, ο υποψήφιος αυτού του κόμματος για την πρωθυπουργία, ο νομικός Άλντις Γκόμπζεμς, δεν αποκλείει μια συμμαχία με την Αρμονία.

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά δεκαέξι κόμματα και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Κυριακή.