Νέα διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Λονδίνο – Άναψε φωτιές ο Βρετανός πρέσβης

-

Η Τεχεράνη κάλεσε τον πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ιράν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του σε μια «παράνομη» διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο κατέρριψε "από λάθος" ο ιρανικός στρατός.

«Σήμερα ο Ρομπ Μακέιρ κλήθηκε εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του της συμμετοχής σε μια παράνομη διαδήλωση το Σάββατο» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Νωρίτερα η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι χθες ο βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο, κάτι το οποίο τα ιρανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι έγινε, επειδή υποκινούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση» έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ. «Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752" της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε "από λάθος" την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό» πρόσθεσε και σημείωσε: «Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά, αφότου ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα» κατά των ιρανικών αρχών.

Εντωμεταξύ, μέλη της σκληροπυρηνικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ διαδήλωσαν σήμερα έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη, ζητώντας το κλείσιμό της. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, η διαδήλωση αυτής της πολιτοφυλακής, η οποία έχει διασυνδέσεις με την δύναμη ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης, έγινε λίγη ώρα μετά τη σύντομη κράτηση του βρετανού πρεσβευτή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.