Ο Σίσι παγώνει τον Ερντογάν – Δεν θα επιτρέψουμε εξωτερικό έλεγχο της Λιβύης

-
1196

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φάταχ αλ-Σίσι κατήγγειλε την προσπάθεια οποιουδήποτε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη γειτονική Λιβύη, δύο ημέρες μετά την συνάντηση του Ερντογάν με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ έγινε την Κυριακή, κεκλεισμένων των θυρών, στην Κωνσταντινούπολη, μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι η Άγκυρα μπορεί να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη. Είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο Σίσι, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ που ελέγχονται από το κράτος.

Στη Λιβύη μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα στην ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δυο αντιπάλους της Άγκυρας στην περιοχή.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ΚΕΕ και η Τουρκία συνήψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και μια συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που προβλέπει ενδεχόμενη αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. Το τελευταίο κείμενο εισήχθη στο τουρκικό Κοινοβούλιο το βράδυ του Σαββάτου για συζήτηση και έγκριση.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η ΚΕΕ, και οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ 140.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε την έναρξη νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης. Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και πως διατηρεί τις θέσεις της στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνονται μαχητές από την αρχή της επίθεσης των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του Χάφταρ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.