Αναχώρησε από την G7 ο Τραμπ, λόγω Σιγκαπούρης

-

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Καναδά πριν τελειώσει η Σύνοδος των Επτά (G7) περισσότερο αναπτυγμένων χωρών, προκειμένου να μεταβεί στη Σιγκαπούρη όπου την Τρίτη αναμένεται να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Πριν φύγει από το Κεμπέκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «εξαιρετικά παραγωγικές» συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του σχετικά με το εμπόριο.

Από τον Καναδά ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι τόνισε στους ομολόγους του πως οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Ανέφερε επίσης ότι τόνισε στις χώρες της ομάδας G7 πως απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο. Τέλος δήλωσε ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.

Την πρόθεση του Τραμπ να αναχωρήσει σήμερα από την διάσκεψη της ομάδας G7 είχαν μεταδώσει νωρίτερα διεθνή πρακτορεία, σημειώνοντας ότι θα έφευγε πριν την συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών. Σχολίαςζαν μάλιστα ότι, αν τελικα ο Τραμπ προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση ουσιαστικά θα επιβεβαιώσει τις «ρωγμές» που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο βαθιές από την επιβολή των δασμών στις  εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Ελπίζει σε κοινή δήλωση το Παρίσι

Την ίδια ώρα η γαλλική προεδρεία ανακοινώνει ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «βρίσκονται σε καλό δρόμο» προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν.

Ωστόσο το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών σε ό, τι αφορά το κλίμα, το περιβάλλον και την μόλυνση των ωκεανών από πλαστικό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ΗΠΑ ακολουθούν μοναχικό δρόμο σε αυτά τα θέματα, σε ένα σχήμα «6+1», όπως έγινε και το 2017 στην Ιταλία, όταν ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την  συμφωνία του Παρισιού.

Σε ό, τι αφορά το εμπόριο αναζητείται μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι προσπάθειες εστιάζονται στο να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία αρνείται «οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ».

Σύμφωνα με την γαλλική αντιπροσωπεία, στο κείμενο είναι πιθανόν να  αναγνωρίζεται ότι «ένα διεθνές πλαίσιο στη βάση κοινών κανόνων είναι επωφελές για όλους, παρά ένα μονομερές διάβημα το οποίο δεν δημιουργεί καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν».

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμφωνίας και ακολούθησαν οι συναντήσεις των διπλωματικών συμβούλων τους και το πρωί, σύμφωνα με σύμβουλο του Γάλλου προέδρου σχεδόν ευπήρχε συμφωνία. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την επιθυμία να συμβάλει σε μια συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους Γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.