Οι Ευρωπαίοι μίλησαν για καρότο και μαστίγιο, αλλά η Τουρκία το κάνει πράξη

-

Άνοιγμα στην Ευρώπη επιχειρεί να κάνει Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δήλωσε πως «από την Ε.Ε περιμένουμε να τηρήσει το λόγο της. Προσδοκία μας από την Ευρώπη είναι να μην ασκεί πολιτική διακρίσεων και να μην εμπλακεί στην εχθρότητα εναντίον της χώρας μας.  Δεν βλέπουμε την Τουρκία πουθενά αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του προς τα μέλη του κόμματος του ανέφερε για άλλη μια φορά τις απόψεις της χώρας του για την ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίστηκε πως «στην ανατολική Μεσόγειο επιχείρησαν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας. Με τις συμφωνίες που κάναμε αλλά και τις γεωτρήσεις που ξεκινήσαμε, οδηγήσαμε σε αποτυχία κι αυτή τους την προσπάθεια».

Όμως ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου αφού τόνισε πως «Με κανέναν οργανισμό και με καμία χώρα δεν υπάρχει ζήτημα που να μην μπορούμε να μην επιλύσουμε τα προβλήματα μας με την πολιτική, τη διπλωματία και με το διάλογο».

Εν τω μεταξύ όμως μιλάει για εχθρότητα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, κάνε πικνίκ στα Βαρώσια, μιλάει για δύο κράτη στην Κύπρο, ετοιμάζει πιθανόν προσάρτηση του βορείου τμήματος του νησιού και συνεχίζει της παράνομες NAVTEX κοντά στο Καστελλόριζο.

Οι Γάλλοι

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί το θέμα της Τουρκίας και ενδεχομένως; (είπε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικού Εμπορίου) να πιεσθεί περισσότερο λόγω της στάσης που κράτησε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ούσα η μόνη χώρα που ήταν κατά της κατάπαυσης του πυρός προτού νικήσουν ουσιαστικά οι Αζέροι.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές της για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός. «Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει αυτή την επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία. Επίσης πρέπει να σταματήσει και τις ενέργειές της στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων και να πάψει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.