Οι Σαουδάραβες μποϊκοτάρουν τουρκικά προϊόντα

-

Οι Financial Times αφιερώνουν εκτενές ρεπορτάζ σε ένα άτυπο εμπάργκο τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία και αναφέρουν διεθνείς φίρμες που ενημερώνουν τους Τούρκους "ράφτες" τους ότι αναζητούν άλλες χώρες ραφής, επειδή οι φερόμενες ως τουρκικές εξαγωγές δεν προωθούνται καθόλου στη Σαουδική Αραβία.

Οι Σαουδάραβες διέψευσαν και είπαν ότι δεν έχουν μειωθεί διόλου οι εισαγωγές από την Τουρκία και ότι όποια κάμψη παρατηρούν οι Τούρκοι, οφείλεται στην κρίση της πανδημίας. Όμως είναι γνωστή η αμοιβαία αντιπάθεια ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Επισης διαπιστώνουν το πρόβλημα και εταιρείες που δεν έχουν  κανένα όφελος να πουν ψέματα, όπως οι διεθνείς εταιρείες ειδών ένδυσης που έχουν μονάδες παραγωγής στην Τουρκία.

Αργούν να εκτελωνίσουν

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οκτώ μεγάλοι τουρκικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι εξέδωσαν το Σάββατο ανακοίνωση, με την οποία εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την ολοένα και πιο αρνητική στάση της Σαουδικής Αραβίας έναντι των τουρκικών εταιρειών και ζητούσαν να υπάρξει διάλογος για να λυθεί το όποιο θέμα, τονίζοντας ότι αυτό το άτυπο εμπάργκο «θα προκαλέσει ζημιά στις οικονομίες και τους λαούς και των δύο χωρών».

«Η Σαουδική Αραβία έχει απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Τουρκία», ενημέρωσε τους Τούρκους προμηθευτές του στέλεχος του ισπανικού ομίλου ειδών ένδυσης Mango με ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλε σε αυτούς και που την έχουν "στα χέρια" τους οι  Financial Times. Ο ισπανικός όμιλος, που είναι ένας από τους πολλούς ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ομίλους ειδών ένδυσης με εγκαταστάσεις στην Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι εταιρείες του «αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην επιβράδυνση της διαδικασίας εκτελωνισμού των τουρκικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία».

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης ανέφερε στους Financial Times ότι έχουν επηρεαστεί όλες οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Τουρκία και εξάγουν στη Σαουδική Αραβία.

«Μιλάμε για όλες τις διεθνείς φίρμες που έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, παράγουν στην Τουρκία και πωλούν εκεί πέρα», είπε στους FT.

Τους τιμωρούν για την ανάμιξή τους στον αραβικό κόσμο

«Οι Τούρκοι εξαγωγείς διαμαρτύρονται ότι τα εμπορεύματά τους αντιμετώπιζαν μεγάλες καθυστερήσεις στα σαουδαραβικά τελωνεία από τον προηγούμενο μήνα. Τα θέματα αυτά θεωρούνται από τις εταιρείες προσπάθεια του Ριάντ και του στενού συμμάχου του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να τιμωρήσουν την Άγκυρα γι' αυτό που θεωρούν αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο», γράφουν οι Financial Times.

O επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα,  έκανε αναφορά και σε μποϊκοτάζ «σε ο,τιδήποτε τουρκικό ως αντίδραση στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης κατά της ηγεσίας μας και της πατρίδας μας».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.