Ούτε λέξη για Τουρκία στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου

-

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 δεν περιέχει ακόμη ούτε λέξη για Τουρκία. Απεναντίας, έχει προσχέδιο, σαν δεδομένο ότι θα εγκριθούν, περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση "χημικών όπλων" κατά του Ναβάλνι και ζητήματα που αφορούν τη σχέση ΕΕ - Κίνας.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Κύπριο διπλωμάτη, μεταδίδει πως η Λευκωσία επιμένει να ασκήσει βέτο για την λήψη απόφασης κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, εάν δεν υπάρξει αυστηρότητα και κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

«Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των δικών μας προτάσεων επίσης», ανέφερε η κυπριακή πηγή στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Φαντάζομαι ότι θα γίνει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι μπορεί τελικά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή, δεν θα πόνταρα σε αίσια έκβαση», πρόσθεσε ο Κύπριος διπλωμάτης.

Φον Λάιεν - Μακρόν: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και την πρόθεση για να αναπτυχθεί εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει, υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αρνούνται να συναινέσουν

Στην παρούσα φάση και ενόψει της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρκετά κράτη-μέλη, αρνούνται να συναινέσουν στο αίτημα της Κύπρου για ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο είχε ληφθεί από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ πολιτική απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων και συνεπώς πρέπει τώρα να υλοποιηθεί.

Η διαμόρφωση της τελικής ευρωπαϊκής θέσης θα γίνει στη διάρκεια της αποψινής συζήτησης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.