Παρέμβαση ΟΗΕ στην διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών

-
Παρέμβαση ΟΗΕ στην διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών

Έκκληση στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες να σταματήσουν την αντιπαράθεσή τους και να βρουν άμεση λύση για τους παράτυπους μετανάστες που παραμένουν στο πλοίο Diciotti, απηύθυνε ο ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) «απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ» να δεχτούν να φιλοξενήσουν τους περίπου 150 παράτυπους μετανάστες και καλεί τις ιταλικές αρχές «να επιτρέψουν την άμεση αποβίβασή τους».

Ο  Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, χαρακτηρίζει «επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο», την ώρα που «οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων».

Σημειώνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες βρίσκονται πάνω στο Diccioti  εδώ και περίπου μία εβδομάδα, ενώ το πλοίο έδεσε την Δευτέρα στην Κατάνια,  αλλά η ιταλική κυβέρνηση τους απαγορεύει να αποβιβαστούν, πριν άλλες χώρες της ΕΕ δεχθούν να τους παραλάβουν.

Το θέμα έχει προκαλέσεις ανοιχτή ρήξη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδρο Λουίτζι ντι Μάιο να απειλεί για την μη καταβολή ιταλικών εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τον έτερο αντιπρόεδρο Σαλβίνι να φλερτάρει με την ομάδα του Βίζεγκραντ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.