Πείσμωσαν και διαδήλωσαν στο Ισραήλ... 1 χιλιόμετρο από το σπίτι τους

-

Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πλατείες και σε διασταυρώσεις σε όλο το Ισραήλ χθες, λόγω του νόμου που απαγορεύει τις διαδηλώσεις σε... απόσταση μεγαλύτερη ου 1 χλμ. από το σπιτι του διαδηλωτή, αλλά και επιτρέπει μόνον κατά ομάδες των 20 ατόμων.

Ο παράδοξος νόμος προφανώς -λένε οι επικριτές του Νετανιάχου- "δεν έχει να κάνει με τον  κορονοϊό αλλά με τις διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του"

Τι Ισραήλ έχει περίπου  234.000 κρούσματα και 1.516 νεκρούς (με ίδιο πληθυσμό με της Ελλάδας) και όντως αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση με την πανδημία. Όμως είναι επίσης γεγονός ότι ο Νετανιάχου κατηγορείται για σκάνδαλο διαφθοράς και κάθε Σάββατο διοργανώνονται διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του.

Από τον Ιούνιο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο βράδυ, κυρίως έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Καθώς τώρα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται πλέον στις πόλεις όπου κατοικούν και όχι στην Ιερουσαλήμ.

Στο κέντρο του Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, η αστυνομία διέλυε συγκεντρώσεις, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προειδοποιούν από τα μεγάφωνα ότι είναι «παράνομες» καθώς ήταν μεγαλύτερες από 20 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 38 άτομα, κυρίως στο Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επισης γιατί ενώ απαγορεύουν τις διαδηλώσεις σε εξωτερικό χώρο, δεν βάζουν περιορισμό στις θρησκευτικές συγκεντρώσεις, επειδή τους πιέζουν οι θρησκευτικές οργανώσεις.

Ο νέος νόμος μπορεί να έχει ισχύ μόνον όταν υπάρχει lockdown (όπως τώρα), παρότι ο Nετανιάχου ήθελε να σχύει ακόμα και όταν αίρεται το lockdown.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.