Περιχαρής η Τουρκία με τα fake news του ΝΑΤΟ περί διαλόγου - Μιλάει για... διευθετήσεις άνευ όρων

-

Ενθουσιάσθηκε η Τουρκία με την "πρωτοβουλία" του ΝΑΤΟ να επιδώσει ένα memo σε δυο ένστολους και να το θεωρεί αυτό έναρξη διαλόγου, και διαμηνύει ότι είναι πρόθυμη για συζητήσεις... αρκεί να είναι άνευ όρων.

Για να μη θεωρηθεί δε απολύτως παρανοϊκό το όλο ζήτημα -αφού ασφαλώς και τα διμερή θέματα δεν λύνονται από δύο ένστολους που πήραν στο χέρι ένα φύλλο χαρτί από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ- η Τουρκία σε αρμονία με τον Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι ο διάλογος δεν αφορά τα διμερή αλλά... "διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών".

Το θέμα για την Τουρκία είναι να παρακαμφθούν οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, δηλαδή να συρθεί σε διάλογο χωρίς εκείνη να αποσύρει στολίσκους και ερευνητικά πλοία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η πρωτοβουλία αυτή, του γενικού γραμματέα, η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας, αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών. Η Τουρκία δηλώνει ότι αναμένει την ανταπόκριση της Ελλάδας και δηλώνει έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο νέος φαύλος κύκλος άνοιξε με ένα tweet του γενικου γραμματέα του ΝΑΤΟ ο οποίος παρουσίασε σχεδόν θριαμβευτικά ως έναρξη διαλόγου το γεγονός ότι επέδωσε ένα έγγραφο με προτάσεις του στους μόνιμους αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και ζήτησε τη γνώμη τους επ΄αυτών. Αυτή η επίδοση παρουσιάσθηκε ως έναρξη διαλόγου σε hot line.

Το ΥΠΕΞ αμέσως διέψευσε με έντονο εκνευρισμό το tweet, τονίζοντας παρεμπιπτόντως και ότι δεν ενημερώθηκε η πολιτεία προτού κάνει "ανακοινώσεις" το ΝΑΤΟ. Το ΥΠΕΞ δήλωσε εξαιρετικά δυσαρεστημένο από την ψευδή παρουσίαση μιας απλής επίδοσης εγγράφου ως έναρξη συνομιλιών. Και επανέλαβε ότι μπορεί ο γραμματέας του ΝΑΤΟ να είχε ίσως καλές προθέσεις, πλην όμως η Ελλάδα δεν θα αρχίσει διάλογο όσο τα τουρκικά πλοία δεν αποσύρονται.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.