Περού: Η απόλυτη πολιτική στροφή στις πρόωρες εκλογές

Περού: Η απόλυτη πολιτική στροφή στις πρόωρες εκλογές

Οι πολίτες τιμώρησαν σκληρά το κόμμα της δυναστείας των Φουχιμόρι, ως χθες της ισχυρότερης πολιτικής παράταξης στη χώρα, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Περού, στις οποίες η ισχύς εκτιμάται πως κατακερματίστηκε και ότι ενισχύθηκαν κεντρώα κόμμα, κατά εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ipsos Perú και τα πρώτα αποτελέσματα.

Κατά την πρόβλεψη του ινστιτούτου, που βασίστηκε σε δείγμα αντιπροσωπευτικό του 95% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα των φουχιμοριστών, πλειοψηφικό στο κοινοβούλιο μέχρι χθες, καταλαμβάνει την έβδομη θέση με το 7% των ψήφων και θα δει τις έδρες του να περιορίζονται στο 10% αυτών που είχε στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο του Περού, όπου κυριαρχούσε η Λαϊκή Δύναμη, το κόμμα των Φουχιμόρι, διαλύθηκε τον Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς, οδηγώντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το δεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) άσκησε πολιτική με ένα ιδιόμορφο μίγμα οικονομικού φιλελευθερισμού, κοινωνικού συντηρητισμού, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Διέθετε 73 από τις 130 έδρες του Κογκρέσου. Επικεφαλής του ήταν η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου, δύο φορές υποψήφια για την προεδρία.

Το κόμμα των Φουχιμόρι όμως «κατέρρευσε» χθες, τόνισε ο Λουίς Μπεναβέντε, διευθυντής της εταιρείας Vox Populi, υπέστη «πολύ βαριά πτώση, πολύ σκληρό πλήγμα» εξαιτίας του σκανδάλου το οποίο συνδέεται με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική Odebrecht και τις δωροδοκίες που μοίραζε για να εξασφαλίζει δημόσια έργα, που οδήγησε στην προφυλάκιση της Κέικο Φουχιμόρι.

Τα πρώτα αποτελέσματα (με το 30% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί) κατέδειξαν ότι διάφορα κεντρώα κόμματα θα εκπροσωπηθούν το νέο κοινοβούλιο: το APRA, η κεντροδεξιά Λαϊκή Δράση, η Συμμαχία για την Πρόοδο, το Μοβ Κόμμα και η παράταξη Είμαστε το Περού. Στο κοινοβούλιο αναμένεται να εκπροσωπείται επίσης το κεντροαριστερό Ευρύ Μέτωπο.

Ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα, παρότι δεν έχει δικό του κόμμα, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές κέρδισε τη σύγκρουσή του με το πολιτικό κατεστημένο και ιδίως με τη δυναστεία των Φουχιμόρι και θα επιδιώξει πλέον να συμμαχήσει με τις δυνάμεις του κέντρου ώστε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που λέει ότι σκοπό έχουν την εξασφάλιση της «διαφάνειας» στο Περού.

Ο Βισκάρα, 56 ετών, διαδέχθηκε τον Μάρτιο του 2018 τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, που παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ. Άλλοι τρεις περουβιανοί πρώην πρόεδροι — ο Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), ο Άλαν Γκαρσία (1985-1990 και 2006-2001), που αυτοκτόνησε πριν συλληφθεί, ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016), πέραν του Κουτσίνσκι (2016-2018) — ενεπλάκησαν στο ίδιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι